Důchodová reforma definitivně prošla. Nehoráznost, nebo pomoc?

7. 9. 2012 – 20:11 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodová reforma definitivně prošla. Nehoráznost, nebo pomoc?
variantou spoření na penzi je investování, které je snadnější než by se zdálo, ale i s tím odborníci poradí a opravdu není třeba žádných horentních částek a veká rizika, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci v pátek odsouhlasili zákon o důchodovém spoření, který má umožnit vyvádění peněz ze státního důchodového účtu do soukromých penzijních fondů i za situace, kdy ještě nebude fungovat jedno inkasní místo (JIM). Normu dříve zamítnul Senát.

Pro návrh se vyslovilo 102 poslanců, proti jich bylo 81. Ke schválení zákona potřebovala koalice 101 hlasů. Proti mluvil i poslanec Marek Šnajdr (ODS), který ale nakonec zákon podpořil. Zároveň poslanci schválili prováděcí předpisy.

Něco takového tu ještě nikdy nebylo

Opoziční politici zavedení druhého penzijního pilíře odmítají. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po schválení normy varoval občany, aby do druhého pilíře nevstupovali. "Takovýto způsob spoření na stáří není dostatečně bezpečný a není ani pro většinu občanů ekonomicky výhodný,“ řekl Sobotka a dodal, že pokud bude mít ČSSD po volbách možnost druhý pilíř po volbách zrušit, tak to učiní. Sobotka varoval i případné investory, že investice do druhého pilíře nebude "ani výhodná, ani bezpečná.“

Podobně se vyjádřil i předseda komunistů Vojtěch Filip, který chce stejně jako Sobotka po volbách navrhnout zrušení penzijní reformy. "Všem investorům říkám, že to nebude žádná bezpečná investice,“ vyjádřil se Filip.

Nehoráznost? Nebo dobré spoření?

"Bez ohledu na bezpečnost, nebo nebezpečnost investice se jedná o nevídanou věc, která není snad nikde jinde na světě" říká šéfredaktor, odborník na finance a finanční poradenství Martin Slapnička. "To, že podepíšete smlouvu a vteřinu po tom už nikdy nemůžete vzít své rozhodnutí zpět je skoro až nehorázné" doplnil Martin Slapnička. Ten lidem radí, poradit se před rozhodnutím s nezávislými odborníky, z njakékoliv seriozní finančně poradenské společnosti. "Minimálně je vhodné mít uzavřené standardní penzijní spoření, které je sice konzervativní, ale jisté. Další variantou spoření na penzi je investování, které je snadnější než by se zdálo, ale i s tím odborníci poradí a opravdu není třeba žádných horentních částek a veká rizika. Důležitě je začít co nejdříve" uzavírá Martin Slapnička.

TIP: Chcete odbornu radu jak spořit na penzi? Zajistíme vám zdarma nezávislého odborníka! Pošlete nám na redakce@nasepenize.cz své bydliště a telefonní spojení.

Zákon o důchodovém spoření doplňuje normu, která umožní vyvádět tři procentní body ze sociálního pojištění (to nyní činí 28 procent), do soukromých fondů. Lidé ale k nim budou muset navíc připojit dvě procenta svého hrubého platu. Schválený zákon umožní tento převod i ve chvíli, kdy ještě nebude fungovat jedno inkasní místo (JIM). "Nepřijetí navrhované právní úpravy by znamenalo, že jednotliví poplatníci si fakticky nemohou spořit na důchod prostřednictvím druhého pilíře důchodového systému. Navrhovaná právní úprava je tedy nezbytná, aby byl současný systém odpovídajícím způsobem revidován a byla zajištěna jeho funkčnost," zdůvodnilo návrh ministerstvo financí.

Podle platné legislativy daňová reforma odstartuje až 1. ledna 2015, původně mělo JIM a další její součásti fungovat už o dva roky dříve. "Při současném zachování účinnosti zákona o důchodovém spoření k 1. lednu 2013 je přijetí navrhované právní úpravy nezbytné k umožnění fungování důchodové reformy a takzvaného opt-outu již od roku 2013, tedy bez současné existence JIM," uvedl rezort.

Normy by měly začít platit v případě, že ho podepíše prezident, od 1. ledna 2013.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články