Důchodová reforma je příliš měkká, vzkazuje Evropská komise

30. 5. 2012 – 14:43 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodová reforma je příliš měkká, vzkazuje Evropská komise
Podle Evropské komise ale nejsou nedostatky jen v oblasti důchodové reformy., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise (EK) označila plánované penzijní reformy v ČR jako nedostatečné vzhledem k dopadu stárnutí obyvatelstva na rozpočet podle prognóz výrazně nad průměrem Evropské unie. K dlouhodobé udržitelnosti systému je potřeba provést další změny, uvedla EK ve středu na svých webových stránkách.

Reformy zavádějící nový penzijní plán, které by měly být zavedeny do praxe od příštího roku, jsou podle Evropské komise reakcí na potřebu zajistit odpovídající důchody v budoucnu. Jejich efektivnost je ale podle Komise omezena především nedostačujícími opatřeními k podpoře účasti lidí v novém systému.

"Nové schéma o předčasných odchodech do důchodu, které vláda navrhuje, podrývá důvěryhodnost a ambice těchto reforem. V reformě není jasně dáno spojení věku odchodu do důchodu a očekávané délky života," uvedla EK.

Kalkulačka: Spočítejte si jak se vám ne/vyplatí penzijní reforma

Podle Evropské komise ale nejsou nedostatky jen v oblasti důchodové reformy. EK se například dotkla i problému neefektivnosti a nedostatku stability veřejné administrativy. "Nevytvářejí podporující prostředí pro dlouhodobý růst," upozornila Komise s tím, že navzdory relativně nízkému poměru dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) a reformám nejsou veřejné finance ještě na udržitelné cestě.

Dlší změna daní

Komise také České republice doporučuje změny v daňové politice, a to především přechod od vysokého zdanění práce ke zdanění bydlení či ekologickým daním. Snížit by se také měly podle Evropské komise rozdíly zdanění zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, navíc by se ČR měla zaměřit i na zlepšení výběru daní.

Evropská komise ale na druhou stranu uznala, že už Česká republika k některým reformám přistoupila. Hlavní výzvou bude ale podle EK podpora hospodářského ozdravení a dlouhodobého růstu.

K tomu by Česko mělo dojít několika kroky, a to například zefektivněním a stabilizací státní administrativy a lepším využíváním potenciálu pracovního trhu.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články