Důchodová reforma je prostě tady. 7 kroků ke klidné penzi

25. 1. 2013 – 15:42 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodová reforma je prostě tady. 7 kroků ke klidné penzi
Mít privátního finančního poradce se stává i v České republice stejným standardem jako v zahraničí, tedy podobně jako máme svého privátního lékaře. Základem je důvěra a doporučení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Legislativní proces byl konečně uzavřen a od 1. 1. 2013 došlo k zásadní reformě důchodového systému v ČR. Zcela jistě se nejedná o naprosto dokonalý systém, se kterým všichni vyjádří souhlas, všem bude vyhovovat a všichni ho budou chválit. Jedná se však zcela jistě o krok správným směrem.

Stát totiž jednoznačně konstatuje, že v budoucnu nebude mít dostatek prostředků na to, aby stále rostoucímu počtu důchodců zajistil relativně vysokou životní úroveň. Důchodovou reformou všem posílá vzkaz: „Pokud si nechcete výrazně snížit svou životní úroveň v okamžiku odchodu do penze, začněte s tím něco dělat již dnes.“

TIP: Příprava na důchod: Jsou peníze v rukou státu skutečně v bezpečí?

Stát nabízí od 1. 1. 2013 celou řadu podpůrných mechanismů k tomu, aby se občané naší republiky chystali na dobu důchodu již během svého pracovně aktivního života. Tento systém není zcela jednoduchý a je složité vyhodnotit, co je pro konkrétního člověka ta nejlepší varianta. Variant je totiž celá řada a je povinností správného finančního poradce každému klientovi tyto varianty připravit tak, aby každý mohl zodpovědně udělat rozhodnutí, které jeho život do budoucna výrazně ovlivní.

TIP: II. pilíř důchodové reformy - výhody a nevýhody

"Mít privátního finančního poradce se stává i v České republice stejným standardem jako v zahraničí, tedy podobně jako máme svého privátního lékaře. Základem je důvěra a doporučení. V dnešní době internetu není nic lehčího než si přes vyhledavač zjistit něco o svém finančním poradci" doporučuje odborník na finanční produkty ze švýcarské poradenské sítě AWD Martin Slapnička.

7 kroků ke klidné penzi

1. Nedělejte unáhlená rozhodnutí, času je dost.

 

2. Nenechte se ovlivnit reklamou.

 

3. Sledujte informace o důchodové reformě.

 

4. Mějte na paměti, že jde o váš život, o vaše peníze. Máteli schopnost tyto peníze vydělat, musíte mít schopnost se o tyto peníze postarat.

 

5. Poraďte se. Pokud možno s těmi, kteří rozumí světu financí a kterým zároveň důvěřujete.

6. Diverzifikujte (rozdělte) riziko a nikdy nespoléhejte na jeden zdroj příjmů v penzi (státní důchod, vlastní naspořené prostředky v alespoň dvou institucích formou rozdílných produktů)

7. Sledujte jak se vyvíjí vaše úspory alespoň jednou ročně a případné podezření na špatný vývoj konzultujte se svým poradcem.

Pramen: AWD, NašePeníze.cz

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články