Důchodová reforma pomáhá stavebním spořitelnám, těm se začíná dařit

31. 1. 2014 – 0:08 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodová reforma pomáhá stavebním spořitelnám, těm se začíná dařit
Důvodem dobrého roku pro stavební spoření je hlavně ustálení legislativních změn, které tuto oblast provázely v roce 2012. Stavebnímu spoření také hrály do karet stále se snižující úrokové sazby u spořicích úroků. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V minulých letech se stavební spořitelnám zrovna moc nedařilo. Situace se ale mění a stavebnímu spoření se začalo dařit. Vděčit za to mimo jiné může i nepovedené důchodové reformě, která minulý rok nenalákala tolik klientů, kolik bylo původně v plánu.

Tuzemské stavební spořitelny během loňského roku poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun. To znamená meziroční nárůst o dvě procenta. Celkem za rok 2013 stavební spořitelny uzavřely přes 611 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky.

TIP: Stavební spořitelny inzerují nedosažitelný úrok. Kolik vydělají?

Po těžkých letech zažívá stavební spoření renesanci, trh stavebního spoření roste a naše výsledky to jen potvrzují, v cílových částkách dosahujeme rekordního růstu,“ konstatuje Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

Důvodem dobrého roku pro stavební spoření je hlavně ustálení legislativních změn, které tuto oblast provázely v roce 2012. Stavebnímu spoření také hrály do karet stále se snižující úrokové sazby u spořicích úroků. V polovině roku 2012 se nejlepší sazby pohybovaly kolem 2,5 procenta a od té doby značně klesly. Momentálně jsou kolem 1,4 procenta.

TIP: Stavební spoření dětem? Od ledna změny jen s rozhodnutím opatrovnického soudu!

Stavebnímu spoření také pomohla neúspěšná důchodová reforma. Lidé hledali, kam by peníze uložili a stavební spoření se jim stále zdá jako výhodný finanční produkt.

Příčinou většího zájmu o stavební spoření je také podle Vladimíra Staňury, předsedy představenstva ČMSS například zastarávání bytového fondu a potřeba jeho rekonstrukce. Dále jde o snižování energetické náročnosti nemovitostí, na kterou jsou navázány státní dotační tituly.

<%Anketa227%>

Rok 2014 by měl být pro stavební spoření ještě lepší

Odborníci očekávají, že se stavebním spořitelnám letos bude dařit ještě líp. „Předpokládám, že v následujícím roce dojde k výraznému oživení jak v úvěrových obchodech, tak i v uzavírání spořicích smluv,“ konstatoval Vladimír Staňura, předseda představenstva ČMSS. Už minulý rok se začali ke stavebnímu spoření vracet ti klienti, kteří tento produkt rok před tím opouštěli.

Podle hlavního analytika ČSOB Martina Kupky jsou domácnosti s nákupem a rekonstrukcí nemovitostí stále ještě opatrné. Důvodem je stagnující nezaměstnanost a to, že si mnozí raději spoří na důchod. Nezaměstnanost stále zůstává na naše poměry vysoká, ale ve srovnání s evropským průměrem zas tak veliká není.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články