Důchody příští rok porostou ještě méně, než se čekalo

23. 9. 2011 – 19:40 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchody příští rok porostou ještě méně, než se čekalo
Starobní důchod se skládá ze základní výměry a z procentní výměry. Ta první je pro všechny stejná, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí, která je k dispozici ve vládní legislativní databázi, se základní výměra důchodů zvýší o 40 korun a procentní výměra o 1,6 procenta. Původní návrh přitom počítal s nárůstem základní výměry o 50 korun a procentní výměry o 2,5 procenta.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to způsobeno upřesněním údajů, ze kterých se navýšení vypočítává. "Vyhláška se připravovala podle zákona o důchodovém pojištění, který obsahoval známá data k červenci tohoto roku," odůvodnila nesrovnalosti mluvčí rezortu Alžběta Plívová.

Tvrdí, že zákon, ale jasně říká, že příslušná vyhláška musí zohledňovat data ze srpna a ten zaznamenal proti červenci nižší index růstu," dodala.

"Rozhodným obdobím pro zjišťování růstu cen pro toto zvýšení je podle § 67 odst. 4 písm. a) zákona období, jehož prvním měsícem je srpen 2010, tj. kalendářní měsíc následující po posledním kalendářním měsíci období pro zjišťování růstu cen použitého při zvýšení důchodů od ledna 2011, a posledním měsícem tohoto období je srpen 2011," píše se v zákoně.

Podle ní proto dochází k optické disproporci.

Starobní důchod se skládá ze základní výměry a z procentní výměry. Ta první je pro všechny stejná. V procentní výměře náleží člověku za každý odpracovaný rok 1,5 procenta výpočtového základu.

Pro stanovení výpočtového základu je důležitý osobní vyměřovací základ. Tvoří ho měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období. Nyní jsou to roky 1986 až 2010. Jednotlivé roční příjmy se přitom násobí různými koeficienty, které se odvozují od průměru dosažených příjmů všech pojištěnců.

-Petra Hrubá | MED

Může vás zajímat:

- Podle reformy si vyberete, jak dlouho chcete pobírat důchod

- Kalkulačka: Spočítejte si kdy půjdete do penze a jaký budete míét důchod podle reformy

- Malá důchodová reforma byla schválena, jak zahýbe s důchody?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články