Důvěra lidí v ekonomiku zase padá, věří jí podnikatelé

24. 9. 2012 – 9:57 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důvěra lidí v ekonomiku zase padá, věří jí podnikatelé
Naopak podnikatelé jsou o něco optimističtější než samotní spotřebitelé, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důvěra v ekonomiku zase padá. V porovnání s minulým měsícem se zhoršila o 0,2 bodu a výsledná hodnota salda je -3,8 bodů. Nálada v ekonomice je dlouhodobě mizerná a zatím nepřicházejí žádné indicie naznačující, že by mělo nastat zlepšení.

Negativní nálada se projevuje hlavně u spotřebitelů. Saldo důvěry bylo v září -29,8 bodů. Jde o výrazné zhoršení oproti minulému měsíci (-2,5 bodů). Situace se tak opět blíží letošnímu nejhoršímu stavu z května, kdy saldo dosáhlo -31 bodů. Výsledek je negativní dlouhodobě, a to se projevuje na celé ekonomice. Spotřebitelé nechtějí utrácet a brzdí celou ekonomiku. Strach z růstu cen a nižších mezd je podvědomě omezuje v utrácení a jejich ochota otevřít své peněženky je minimální.

Naopak podnikatelé jsou o něco optimističtější než samotní spotřebitelé (2,7 bodů). V podnikatelské sféře se tento měsíc mírně zvýšila důvěra (+0,3 bodu), obzvláště v oblasti obchodu a služeb. Klesal naopak průmysl a stavebnictví. Přestože se často mluví o tom, že české průmyslové firmy zachraňuje zahraniční obchod, pro oblast malých podniků je náročnější vyvážet do zahraničí a orientuje se hlavně na domácí poptávku. A tyto podniky pak trpí slabou poptávkou nejvíce.

Nehledě na aktuální změnu v září je stavebnictví stále v depresi. Saldo je zde -44,5 bodů, to je změna o 1,5 bodu oproti srpnu. Výrazně hůře bylo ve stavebnictví v roce 1999, délkou je tato negativní nálada ale výjimečná. Stavebnictví se nedokázalo dostat zpět na nohy od začátku krize v roce 2009 a velké firmy i menší živnostníci stále hlásí, že stojí na pokraji krachu. Stát nechce výrazně investovat do dopravních staveb, oprava D1, která je svým objemem pro stavební odvětví spíše symbolická, se také odkládá a ani poptávka po bytové výstavbě neroste. Stavebnictví tak ještě čekají těžké časy.

Ing. Michal Kozub, Analytik

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články