Důvěra v českou ekonomiku v červenci vzrostla

27. 7. 2009 – 9:16 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důvěra v českou ekonomiku v červenci vzrostla
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Souhrnný indikátor důvěry se oproti předchozímu měsíci zvýšilo 0,8 bodu. Na růstu celkové důvěry se podílelo zvýšení důvěry podnikatelů, zejména v průmyslu. Důvěra spotřebitelů ale oproti červnu klesla. Ve srovnání s červencem 2008 je souhrnný indikátor důvěry o 23 bodů nižší. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ)


Indikátor důvěry podnikatelů se v červenci oproti červnu zvýšil o 1,5 bodu. Mezi podnikateli se nejvíce zvýšila důvěra v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb. Důvěra v obchodě se nezměnila a ve stavebnictví poklesla. Ve srovnání s červencem 2008 je ale důvěra podnikatelů nižší o 26 bodů. V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti červnu téměř nezměnilo.

- Ekonomika se zotaví pomaleji, ještě nedosáhla na své dno
- Důvěra v Českou ekonomiku v červnu po třech měsících růstu klesla

Hodnocení celkové poptávky se mírně zvýšilo a zlepšilo se i hodnocení zahraniční poptávky.

Pro příští tři měsíce jsou očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti příznivější než v červnu. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou stejná jako v červnu, pro příštích šest měsíců jsou vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci snížil o 2 body, v meziročním srovnání je o 11 bodů nižší.Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červenci oproti minulému měsíci zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se nezměnil.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články