Důvěra v českou ekonomiku v listopadu klesla

26. 11. 2012 – 9:57 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu klesla
Obavy spotřebitelů z ekonomického vývoje v České republice během následujících dvanácti měsíců se v listopadu nezměnily. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během listopadu se snížila celková důvěra v českou ekonomiku, souhrnný ukazatel (indikátor ekonomického sentimentu) meziměsíčně klesl o 1,7 bodu. Pesimismus se rozšířil ve stavebnictví, obchodě a v průmyslu, ve službách důvěra v ekonomiku stagnovala, informoval ve středu Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se proti říjnu téměř nezměnila. Ve srovnání s hodnotami v listopadu 2011 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší, ukazatel důvěry spotřebitelů se naopak zvýšil.

V průmyslu se v listopadu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Pohled na současnou celkovou i zahraniční poptávku se proti říjnu téměř nezměnil. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa výrobní činnosti a neměnnost tempa zaměstnanosti.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v listopadu snížilo. Proti říjnu pokleslo také hodnocení celkové poptávky. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles ve stavební činnosti a také pokles zaměstnanosti.

Rovněž v odvětví obchodu se podle informací Českého statistického úřadu hodnocení současné ekonomické situace proti říjnu snížilo. Stejně tak se mírně snížily zásoby. Respondenti v tomto odvětví neočekávají zlepšení ani v příštích třech měsících.

Ve vybraných odvětvích služeb se v listopadu hodnocení současné ekonomické situace proti říjnu mírně snížilo. Hodnocení listopadové poptávky se téměř nezměnilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšilo.

Obavy spotřebitelů z ekonomického vývoje v České republice během následujících dvanácti měsíců se v listopadu nezměnily. Beze změny zůstaly rovněž pochybnosti z vlastní finanční situace a z nezaměstnanosti. Proti tomu úmysl spořit se ve sledovaném období výrazně zvýšil. Respondenti se také nadále obávají růstu cen.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články