Důvěra v českou ekonomiku v listopadu klesla

24. 11. 2011 – 11:00 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu klesla
Ve srovnání s hodnotou v listopadu 2010 je důvěra v ekonomiku o sedm bodů nižší,, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důvěra v českou ekonomiku klesla v listopadu o 4,3 bodu a to jak kvůli poklesu důvěry podnikatelů, tak i spotřebitelů. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 3,4 bodu, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 7,7 bodu.

Ve srovnání s hodnotou v listopadu 2010 je důvěra v ekonomiku o sedm bodů nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese (na konci roku 2008 a v roce 2009) je ale vyšší.

Ze šetření o investiční činnosti vyplývá, že pro rok 2011 předpokládají respondenti meziroční růst investic o zhruba sedm procent a pro rok 2012 zpomalení růstu na zhruba čtyři procenta. Investice se ale budou až ze čtyř pětin týkat obnovy výrobních zařízení, méně pak rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v listopadu oproti minulému měsíci snížilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se dále snížilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zpomalení vývoje stavební činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 7,9 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou téměř stejná jako v říjnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v říjnu meziměsíčně snížila o 1 bod, ale je o 5,5 bodu vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se v listopadu ve srovnání s říjnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v listopadu téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v říjnu. Celkově se v listopadu důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 4 body a v meziročním srovnání je o 0,4 bodu vyšší než v listopadu 2010.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v listopadu ve srovnání s říjnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo také. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v říjnu. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně snížila o 5,3 bodu a v meziročním srovnání je o tři body nižší.

-David Vandrovec | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články