Důvěra v ekonomiku v dubnu meziměsíčně klesla o 1,5 bodu

24. 4. 2012 – 13:43 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důvěra v ekonomiku v dubnu meziměsíčně klesla o 1,5 bodu
Ve vybraných odvětvích služeb se v dubnu hodnocení současné ekonomické situace oproti březnu mírně zvýšilo., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu znovu snížila, souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně klesl o 1,5 bodu, v meziročním srovnání je nižší dokonce o 5,7 bodu. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

V průmyslu se v dubnu hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně snížilo. Hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky rovněž kleslo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů zvýšily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu mírně snížilo a dosáhlo 82,6 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti o něco méně než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka, uvádí ji téměř polovina respondentů. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce stále mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a snížení tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v březnu. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila a oproti hodnotám z dubna 2011 je také nižší.

Ze šetření o investiční činnosti vyplývá, že po mírném růstu v roce 2011 očekávají respondenti ve zpracovatelském průmyslu pro rok 2012 růst investic zhruba o osm procent. Půjde přitom převážně o obnovu výrobních zařízení, méně pak o rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v dubnu meziměsíčně zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti březnu také zlepšilo. Respondenti očekávají mírný pokles ve stavební činnosti a stejně tak i snížení zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se znovu mírně zvýšilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nižší než v březnu, pro příštích šest měsíců jsou nepatrně vyšší. Celkově se však stále nízká důvěra ve stavebnictví vlivem stavební sezóny v březnu i dubnu mírně zvýšila, ale je stále nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti březnu snížilo. Zásoby se zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou oproti minulému měsíci nižší. Celkově se v dubnu důvěra v obchodě meziměsíčně snížila a i v meziročním srovnání je nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se v dubnu hodnocení současné ekonomické situace oproti březnu mírně zvýšilo. Hodnocení poptávky se snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce se nezměnilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři měsíce se také nezměnilo, pro příštích šest měsíců je nižší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně snížila, ale v meziročním srovnání je o 1,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v dubnu meziměsíčně mírně zvýšil a v meziročním srovnání je i nadále značně nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v dubnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se také nepatrně snížil. Úmysl spořit se snížil. Respondenti se i nadále více obávají růstu cen.

„Důvěra v průmyslu je stále nejvíce ovlivňována slabou poptávkou, která je považována za hlavní bariéru růstu. Nová data ukazují, že udržitelnost růstu poptávky bude nadále klíčovou otázkou pro budoucí vývoj v ekonomice,“ komentoval výsledky šetření analytik GE Money Bank Petr Gapko. Podle jeho slov je nervozita v ekonomické sféře spojená s dluhovou krizí, která po odeznění blahodárného efektu kroků Evropské centrální banky opět nabírá dech, podkopává důvěru v obchodě a celkovou poptávku. To je vidět i na aktuálním vývoji indexu nákupních manažerů v Evropě.

„S nedostatkem poptávky souvisí i investiční činnost podniků. Ta podle dubnového šetření bude mít v letošním roce logicky především obnovovací charakter. Výrobní kapacity, které byly vytvořeny pro potřeby ekonomického růstu v minulosti, jsou totiž nyní nedostatečně využívány, aktuálně na zhruba 82 procent a není tak důvod pro jejich rozšiřování,“ zakončil Gapko.

-Tomáš Čížek, Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články