Dvě třetiny zaměstnanců nedosahují na průměrnou mzdu

31. 5. 2012 – 14:30 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dvě třetiny zaměstnanců nedosahují na průměrnou mzdu
Hlavním klíčem k dlouhodobému růstu rozdílů ve mzdách je podle statistik ČSÚ kvalifikace a osobnostní rozvoj zaměstnance, to se projevuje již v třídění podle formálního vzdělání. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejrychleji rostou výdělky nejlépe placeným zaměstnancům. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ), podle jeho informací je medián, tedy mzda zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, téměř o čtyři tisíce korun nižší než průměrná mzda.

Stále širší diferenciace mezd se podle ČSÚ projevuje zkreslením v běžně zveřejňovaných statistických ukazatelích. „Celé dvě třetiny zaměstnanců úrovně průměrné mzdy totiž nedosahují,“ upozorňuje Dalibor Holý, ředitel statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Nevěrohodným se podle něj dlouhodobě stává i údaj o růstu mezd, protože je způsobován zvyšováním platů pouze některých zaměstnaneckých skupin, zatímco u jiných ve stejném období dochází k poklesu.

Vzdělání je základ solidního příjmu

Hlavním klíčem k dlouhodobému růstu rozdílů ve mzdách je podle statistik ČSÚ kvalifikace a osobnostní rozvoj zaměstnance, to se projevuje již v třídění podle formálního vzdělání. „Zaměstnavatelé platí za vysokoškolsky vzdělané zaměstnance více než dvojnásobek oproti pracovníkům se základní školou, přes tuto vysokou cenu práce je po nich stále silný zájem na pracovním trhu,“ říká Holý a dodává, že, vysokoškoláci mají míru nezaměstnanosti pouze 2,5 procenta, zatímco u osob se základním vzděláním je nyní nezaměstnanost 28,4 procenta.

-Jan Soukup | MED

Nejlépe placené obory dle aktuálních nabídek práce

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články