EBOLA bude stát čechy 80 milionů korun

26. 8. 2014 – 20:53 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EBOLA bude stát čechy 80 milionů korun
Nová klinika pro léčbu vysoce nakažlivých chorob v Nemocnici na Bulovce by měla stát 80 milionů korun. Pokud se podaří vyřešit spory s magistrátem o pozemek - mohla by začít fungovat do dvou let. Foto:SXC, Text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Nová klinika pro léčbu vysoce nakažlivých chorob v Nemocnici na Bulovce by měla stát 80 milionů korun. Pokud se podaří vyřešit spory s magistrátem o pozemek - mohla by začít fungovat do dvou let.

Česká republika přitom už podobné zařízení má - v Těchoníně, které patří armádě. Stálo 2 miliardy korun. V případě nebezpečné nákazy má však fungovat jen jako záložní varianta. 

Nemocnice Na Bulovce - právě tady by skončil podle krizového plánu pacient s podezřením na některou z nebezpečných nemocí - třeba na ebolu.

"Nemocný, který je jeden den v Africe, druhý den může být u nás v Praze," sdělila TV Nova primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Na infekčním oddělení tu mají dva bioboxy, které by měly zabránit šíření smrtící nákazy. Jenže to prý nestačí.

"To, co nám právě chybí, je samostatná jednotka, která je určená pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz," dodala Roháčová. "Předpokládám, že je reálná šance za 80 milionů těch 12 lůžek postavit tak, aby byla provozuschopná," řekla ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Podle Bulovky ale vše blokuje magistrát. "Jde pouze opravdu - já bych řekl o administrativní záležitosti. V žádným případě to není tím, že by magistrát nechtěl směnit pozemek," sdělil TV Nova Martin Dlouhý, pražský radní pro sociální politiku, zdravotnictví a bydlení.

Podobné centrum, jako má vyrůst na Bulovce už ale přitom Česko má. V Těchoníně na Orlicko ústecku. Vlastní ho armáda. K uvedení do provozu je potřeba jeden až tři dny. Záloha, která stála dvě miliardy a jejíž roční provoz vyjde na 100 milionů korun.  Navíc centrum v Těchoníně nemá od ministerstva status zdravotnického zařízení a zatím v něm neležel ani jeden pacient s vážnou nákazou.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články