Edisonovy klasické žárovky od září definitivně končí

31. 8. 2012 – 8:43 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Edisonovy klasické žárovky od září definitivně končí
Postupné omezování výroby klasických žárovek není jen evropskou specialitou. V roce 2014 hodlají jejich výrobu ukončit také Spojené státy, k podobným opatřením se chystá rovněž Austrálie. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Po 133 letech končí na smetišti dějin vynález Thomase Alvy Edisona, a to žárovka. Směrnice Evropské unie zakazuje od 1. září 2012 výrobu klasických nejslabších 40W žárovek kvůli jejich malé účinnosti a vysoké spotřebě elektřiny.

Kritéria na účinnost světelných zdrojů a ostatních výrobků spojených se spotřebou energie se v Evropské unii zpřísňují již od roku 2009. Po "stovce" a "šedesátce" končí také 40W žárovky.

Ekonomové spočítali, že uspořenou elektrickou energií by se mělo nasytit jedenáct milionů domácností, což představuje téměř tři České republiky.

V obchodech se zákazníci mohou s klasickými žárovkami setkávat i po 1. září. Výrobky, které směrnici EU nesplňují, se smí totiž po stanoveném termínu nadále doprodávat. Nikdo je však již nesmí uvádět na trh.

Postupné omezování výroby klasických žárovek není jen evropskou specialitou. V roce 2014 hodlají jejich výrobu ukončit také Spojené státy, k podobným opatřením se chystá rovněž Austrálie.

Jisté je, že staré žárovky z obchodů jednou zmizí. Lidé pak budou mít na výběr několik jiných světelných zdrojů. Patří mezi ně halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED. Barvou světla, vlastnostmi i pořizovací cenou je nejbližší klasické žárovce halogenová žárovka.

Alternativou z hlediska provozních nákladů jsou kompaktní úsporné zářivky a LEDky. Ty sice stojí asi čtyřikrát více, ale spotřebitelům přináší úspory už po několika měsících provozu kvůli nízké spotřebě elektrické energie (až o 90 procent nižší než u klasické žárovky) a dlouhé životnosti (až 30 tisíc hodin místo 1000 hodin u klasické žárovky).

Matěj Sviták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články