Ekonomice věříme zase o kousek více

24. 3. 2014 – 18:52 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomice věříme zase o kousek více
Indikátor spotřebitelské důvěry se v březnu meziměsíčně zvýšil a v meziročním srovnání je také vyšší. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v březnu zvýšila. Důvěra ve srovnání s únorem vzrostl o 1,4 bodu a to vlivem zvýšení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Důvěra v tuzemskou ekonomiku vzrostla i ve srovnání s loňským rokem.

Mezi podnikateli se důvěra mírně zvýšila v průmyslu, ve vybraných odvětvích služeb se zvýšila; v obchodě se důvěra nezměnila a ve stavebnictví snížila. Ve srovnání s hodnotami v březnu 2013 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

V průmyslu se v březnu hodnocení současné celkové ekonomické situace téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové poptávky se mírně zvýšilo, hodnocení zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa výrobní činnosti a mírný růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace se pro období příštích tři i šesti měsíců mírně zvýšila. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci mírně zvýšila a oproti hodnotám z března 2013 je vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v březnu mírně zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti únoru mírně snížilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa stavební činnosti a mírný růst zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížila. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci mírně snížila a je nižší než v březnu 2013.

V odvětví obchodu se v březnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti únoru mírně zvýšilo. Zásoby se nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se meziměsíčně mírně snížila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila. Celkově se v březnu důvěra v obchodě oproti minulému měsíci nezměnila a v meziročním srovnání je vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v březnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti únoru mírně zvýšilo. Hodnocení poptávky v březnu se zvýšilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se téměř nezměnila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb meziměsíčně zvýšila a meziročně je vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v březnu meziměsíčně zvýšil a v meziročním srovnání je také vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se oproti minulému měsíci snížily. V porovnání s únorem se úmysl spořit téměř nezměnil. Respondenti se stále obávají růstu cen, avšak v porovnání s minulým měsícem již o něco méně.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články