Ekonomický růst v ČR je silnější, než v mnoha zemích Evropské unie

26. 9. 2011 – 14:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomický růst v ČR je silnější, než v mnoha zemích Evropské unie
Na rozdíl od jiných států střední a východní Evropy, Praha se nemusí obávat z růstu cen, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika by se mohla stát Švýcarskem východní Evropy, uvádí americká televizní stanice CNBC. Ekonomický růst v zemi je silnější, než v mnoha jiných zemích Evropské unie (EU) a zadlužení se pohybuje pouze na úrovni 38 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Mezinárodní ratingové agentury si zlepšení ekonomického výhledu všímají. Na konci srpna ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila úvěrové hodnocení ČR v zahraniční měně o dva stupně z "A" na "AA-" se stabilním výhledem. To znamená, že rating je o jeden stupeň vyšší, než hodnocení mnoha zemí eurozóny, včetně Itálie.

„ČR je spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší hlavní úroková sazba, která je pod úrovní sazby Evropské centrální banky – ECB, to doprovází i relativně robustní měna,“ vysvětlil analytik Simon Quijano-Evans ze společnosti ING.

Na svém posledním jednání z 22. září bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní dvoutýdenní repo sazbu na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta. „Dokážu si představit pohyb v jakémkoliv směru, i když jsme v tuto chvíli nenašli důvod k změně,“ poznamenal tehdy guvernér Miroslav Singer.

Na rozdíl od jiných států střední a východní Evropy, Praha se nemusí obávat z růstu cen. Míra inflace v srpnu letošního roku klesla na 1,7 procenta, což je pod dvouprocentním cílem banky.

„Je to Švýcarsko východní Evropy, zejména pak po opatřeních švýcarské centrální banky,“ míní analytik Gyula Toth z UniCredit. „Veřejné zadlužení je velmi nízké, je to velmi konkurenceschopná ekonomika,“ dodal pro CNBC.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články