Ekonomika: Mnozí budou nesouhlasit, ale máme se dobře!

27. 12. 2013 – 16:51 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomika: Mnozí budou nesouhlasit, ale máme se dobře!
Často slýchám stesky, jak se máme špatně. Vláčíme se v recesi, nezaměstnanost roste, ceny se zvyšují a platy jsou nízké. Ve skutečnosti se ale máme dobře. A nikdy jsme se neměli líp. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vánoce zaklepaly na okno a Ježíšek je připraven nadělovat dárky. A ač s tím mnozí budou nesouhlasit, máme se dobře.

Často slýchám stesky, jak se máme špatně. Vláčíme se v recesi, nezaměstnanost roste, ceny se zvyšují a platy jsou nízké. Ve skutečnosti se ale máme dobře. A nikdy jsme se neměli líp.

Pro někoho je život jako houpačka, jednou je nahoře a podruhé dole, pro někoho připomíná spíše horskou dráhu zatěžující útroby při každém propadu a v každé prudší zatáčce. Ten, kdo si právě testuje, jak hluboké má jeho život dno a co vše špatného se mu může ještě přihodit, si štěstím nejspíš nepíská. Lidé v těžkých životních situacích potřebují podporu – a nejen o Vánocích. To ale nemění nic na skutečnosti, že se máme nejlépe v historii.

Důvodů, proč se máme dobře, je celá řada. Z ekonomických ukazatelů se nejvíce používá hrubý domácí produkt. Ten je v reálném vyjádření nyní o polovinu vyšší než v roce 1990. Z 229 zemí sledovaných CIA má Česká republika 55. nejvyšší HDP na hlavu a dosahuje více než dvojnásobku světového HDP na hlavu.

Máme výborné zdravotnictví – a to navzdory jeho ne zcela efektivnímu financování. Jedním z dokladů je očekávaná délka dožití při narození, která v letošním roce dosahuje 77,5 roku, čímž se řadíme na 64. příčku ve světě. O 9,5 roku více, než kolik činí světový průměr. Naopak jsme na 121. místě ze 166 sledovaných zemí v podílu nakažených virem HIV (s podílem 0,1 %, to je osmkrát méně než světový průměr).

I v indexu ekonomických svobod na tom jsme velmi dobře. Podle časopisu Heritage se aktuálně nacházíme na 29. pozici ze 177 a překonáváme (byť nepatrně) např. i Norsko či Jižní Koreu. Největší limity máme ve vládních výdajích a v korupci.

Mohl bych pokračovat v předkládání dalších důvodů, proč se máme dobře. Není to ale třeba. Stačí se rozhlédnout po nákupních centrech, která i v době „krize“ praskala ve švech a nikoli pod tíhou sněhu na ploché střeše. Ekonomicky se v celku rozhodně špatně nemám, naopak, máme se dobře, jak ukazují i plné nákupní vozíky nadměrných velikostí. Chybí nám jediné: Přiznat si to.

Přiznejme si, že se máme dobře, a odhlédněme na aspoň na chvíli od každodenních starostí a strastí. Začněme se více usmívat. Pak vedle toho, že se máme dobře, budeme i šťastnější.

- Petr Zámečník | Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články