Ekonomika se zotaví pomaleji, ještě nedosáhla na své dno

9. 7. 2009 – 1:48 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomika se zotaví pomaleji, ještě nedosáhla na své dno
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Finanční profesionálové předpovídají velmi pomalé zotavení světové ekonomiky. Ukázal to nový globální průzkum Asociace profesních účetních ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants).


Průzkum ACCA mezi jejími 805 členy z 80 zemí varuje před pomalým zotavením, jehož největším problémem bude dostupnost kreditů. V předních světových ekonomikách je nutno počítat i se stagnací ekonomiky. Výsledky výzkumu ukázaly, že důvěra v trhy jen na nejnižší úrovni zejména v zemích a odvětvích, které byly v minulosti motorem růstu světové ekonomiky. Celých 61 procent dotázaných se domnívá, že ekonomika ještě nedosáhla na dno. Také se ukázalo, že pokles poptávky a také dodavatelských kreditů jsou obávanějšími důsledky krize než averze vůči riziku na straně bank.

- Česká ekonomika má zřejmě nejhorší za sebou
- Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo
- Zkrachuje americká ekonomika? Čína se bojí!

Pokles světového obchodu byl vnímán jako šokující zejména v Asii. Například čínští manažeři prokázali větší propad důvěry v trhy než jejich západní kolegové. Naproti tomu finanční odborníci z rozvojových a transformujících se zemí očekávají dřívější ekonomické zotavení. Africké země jako Botswana, Zambie, Ghana  a Keňa měly v tomto ohledu nejvíce optimistické repsondenty.

Průzkum ACCA dále ukázal, že očekávání brzkého zotavení jsou úzce propojeny s důvěrou v účinnost vládních intervencí. Ale komerční subjekty musí hrát také důležitou roli. Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k průzkumu uvedla: „Vládní opatření mohou sice být dobrým katalyzátorem, firmy ale musí reagovat v součinnosti s nimi. Jedině tak můžeme zabezpečit, že růst bude podobně strmý, jako prvotní ekonomický propad, což je v zájmu nás všech.“

Výsledná zpráva k průzkumu také zaregistrovala, že někteří respondenti vidí krizi jako příležitost. Napříkald účetní firmy se mohou zaměřit na úzce specializované trhy, malé firmy a veřejný sektor mohou zlepšit kvalitativní standardy a velké korporace mohou vstoupit na nové trhy.

Mnoho odpovědí na otázky průzkumu svědčí o tom, že firmy jsou otevřené pro nové obchodní modely, inovace a investice. Krize je totiž dotlačila do hledání alternativ.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články