Ekonomika vykročila z červených čísel a hlásí konec recese

14. 8. 2013 – 11:05 | Domácnost | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomika vykročila z červených čísel a hlásí konec recese
Ceská ekonomika je na startu oživení, o jehož síle se ovšem rozhoduje především za našimi hranicemi Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika se po dlouhé době vymanila z mínusu. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky během druhého čtvrtletí vzrostl proti předchozímu kvartálu o 0,7 procenta. Proti předchozímu roku klesl sice HDP o 1,2 procenta, i to je však o 0,5 procentního bodu lepší výsledek, než jaký odhadovala ČNB.

Za částečným meziročním zotavením úhrnné poptávky ve srovnání s 1. čtvrtletím byl především pozitivní příspěvek zahraničního obchodu. Naopak celková investiční aktivita se i nadále snižovala a pod loňskou úrovní byly i výdaje domácností na konečnou spotřebu.

“Druhá recese za posledních pět let je tak u konce. Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, a na druhou stranu byla 2x delší. Začala propadem domácí spotřebitelské a investiční poptávky, ke které se bohužel v průběhu minulého roku přidal i útlum export,” uvedl analytic ČSOB Petr Dufek.

Dodal, že nyní je česká ekonomika na startu oživení, o jehož síle se ovšem rozhoduje především za našimi hranicemi. A z tohoto důvodu jsou nejnovější čísla z Evropy velmi povzbudivá. Zvláště pokud jde o růst německého hospodářství, které ve druhém čtvrtletí přidalo sedm desetin. Recese ovšem skončila rovněž ve Francii.

Ekonom společnosti PwC Jiří Moser však říká, že aktuální výsledek považuje především za psychologický efekt, na který trh už dlouho čekal a který může zlepšit náladu firmám, investorům i občanům. „Z ekonomiky však zatím stále neleze vyčíst jednoznačný trend. Řada nejistot přetrvává a poslední měsíce navíc přidaly otazníky v podobě politické situace.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články