Ekonomka z VŠE: Státní rozpočty ministra Kalouska trpí chybami

14. 12. 2011 – 17:32 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomka z VŠE: Státní rozpočty ministra Kalouska trpí chybami
Ročně korupcí z české ekonomiky odtéká okolo sta miliard korun, tedy téměř tolik, kolik činí plánovaný schodek rozpočtu na rok 2012 Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Státní rozpočty, které připravuje ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09) dlouhodobě trpí chybami, které vypadají spíš jako záměr, než hloupost. Agentuře Mediafax to v souvislosti se schválením státního rozpočtu ve středu řekla ekonomka z VŠE Ilona Švihlíková.

„Sestavování rozpočtu a vůbec úvahy o správném hospodaření českého státu pod vedením ministra Kalouska dlouhodobě trpí řadou zásadních chyb,“ řekla Švihlíková, která spolupracuje s řadou iniciativ, kritizujících vládní politiku. „Jde o chyby tak zásadní, až se nutně vkrádá myšlenka, že v určitých oblastech jde o záměr, nikoliv o hloupost.“

Podle Švihlíkové ministerstvo financí setrvale pracuje s mylnými odhady. Při přípravě rozpočtu na rok 2012 tak podle Švihlíkové vláda počítala s nominálním růstem ekonomiky o 5,2 procenta, reálně o 2,5 procenta.

„Vzhledem k tomu, že vláda jde cestou exportně orientovaného růstu, který je kriticky závislý na vnějším prostředí, je opravdu pozoruhodné, že nevěnuje světovému vývoji pozornost a je opakovaně překvapena tím, že západní svět je stále v krizi,“ uvedla Švihlíková.

Půjčujeme si na korupci?

Podle ní by se vláda měla zaměřit spíš na korupci, kvůli které ročně z české ekonomiky odtéká okolo sta miliard korun, tedy téměř tolik, kolik činí plánovaný schodek rozpočtu na rok 2012.

„Nelze se zbavit dojmu, že ministerstvo financí dostalo zadání, že schodek musí být tolik a tolik, doplňte údaje HDP a ostatního tak, aby nám to vyšlo aspoň na papíře,“ uzavřela Švihlíková.

Analytici: Státní rozpočet stavěl na přílišném optimismu

Při přípravách státního rozpočtu na rok 2012 vycházelo ministerstvo financí z příliš optimistické prognózy ekonomického vývoje.

„Návrh státního rozpočtu se nějaký čas vytvářel, takže jeho základy byly postavené na letních makroekonomických prognózách pro rok 2012. Ve světle dnešního vývoje se rozpočet jeví jako optimistický, protože státní rozpočet je postavený na růstu ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta,“ řekl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Potřebné novelizaci rozpočtu jsme se mohli vyhnout, kdyby nebyl hloupě nastavený,“ soudí ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. „Už v létě jsme přitom upozorňovali, že ekonomika míří stále víc směrem k recesi.

„Pokud se tedy má plánovaný deficit udržet ve výši 105 miliard korun, je jasné, že po schválení přijdou s nějakými opatřeními, která budou reflektovat, že ekonomická výkonnost bude nižší, než na co je postaven rozpočet. Přijmou se tedy nějaká opatření s cílem, aby deficit 105 miliard byl dodržen,“ řekl Vejmělek.

Šichtařová i Vejmělek se shodli v tom, že se ministerstvo financí bude snažit udržet schodek státního rozpočtu udržet na 105 miliardách, aby se finanční trhy zbytečně neznervózňovaly.

"Upozorňuji, že příjmy státního rozpočtu jsou ohroženy tím, že je rozpočet na příští rok postaven na nereálném růstu tempa HDP. Další neznámé jsou na příjmové stránce z pohledu čerpání peněz z Evropské unie. Bylo by velké štěstí, kdyby se deficit podařilo udržet v původně plánované výši 105 miliard korun. Čeká se, že v lednu ministerstvo financí provede úpravu rozpočtu, která bude vycházet z reálnějších předpokladů o ekonomickém růstu," doplnila ekonomka z VŠE Michaela Ševčíková.

Státní rozpočet na rok 2012 schválili ve středu poslanci ve třetím čtení, počítá s deficitem 105 miliard korun. Stát může utratit 1,190 bilionu korun, prošel pozměňovací návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který zvýšil rozpočet ministerstva školství na sport o 800 milionů korun. Pro návrh hlasovalo 104 koaličních poslanců. Opozice byla proti schválení, jejích 79 hlasů ale na zrušení návrhu nestačilo.

-Ondrej Fér, Denisa Křížová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články