Ekonomové: Benzin už levnější nebude

29. 4. 2013 – 13:54 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové: Benzin už levnější nebude
Aktuální cena benzinu je podle celorepublikových statistik v průměru na úrovni 35,62 koruny. Naftu řidiči natankují za 35,11 koruny za litr. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zlevňování pohonných hmot, které potěšilo české řidiče v minulých týdnech, je u konce. Pro nadcházející týden očekávají analytici u čerpacích stanic stagnaci nebo růst cen. Minulý týden přitom zlevnil benzin i nafta shodně o 33 haléřů za litr, uvedla prostřednictvím údajů CCS společnost Colosseum.

Aktuální cena benzinu je podle celorepublikových statistik v průměru na úrovni 35,62 koruny. Naftu řidiči natankují za 35,11 koruny za litr. "Propad cen na světových burzách se ale minulý týden zastavil. Ropa Brent odmazala ztráty z předminulého týdne a opětovně se obchoduje výrazně nad hranicí 100 dolarů za barel," uvedl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

V posledních třech měsících klesala cena černého zlata především pod nátlakem vysoké produkce a rostoucích zásob. Cenu rovněž oslabila nízká spotřeba pohonných hmot a špatné hospodářské výhledy v klíčových světových ekonomikách.

Průměrné ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu přitom mírně vzrostly. Cena benzinu na tamním trhu vzrostla o 1,2 procenta, nafta podražila o 2,37 procenta. Zároveň nepatrně oslabila koruna vůči dolaru.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články