Ekonomové: Ceny pohonných hmot by měly přestat růst v dalších týdnech

31. 7. 2012 – 17:20 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové: Ceny pohonných hmot by měly přestat růst v dalších týdnech
Ceny pohonných hmot v průběhu minulého týdne rostly. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zvyšování cen pohonných hmot by se mělo v následujících týdnech opět zastavit. V úterý to uvedli analytici s tím, že v uplynulém týdnu benzin na českých čerpacích stanicích zdražoval kvůli rostoucím cenám ropy.

"Růst cen pohonných hmot by se měl v Česku v tomto týdnu zastavit. Pozitivní zprávou bylo pro české motoristy v uplynulých dnech posílení koruny vůči dolaru a pokles průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Výrazného zlevnění se podle jeho slov ale nejspíše nedočkáme, protože prodejní marže jsou na podprůměrných úrovních a pravděpodobně budou směřovat zpět k průměru. "V následujících dnech proto očekáváme spíše stagnaci či mírný pokles cen pohonných hmot," doplnil Čermák.

"Ceny pohonných hmot na českých čerpacích stanicích v posledních týdnech sice rostly, avšak v průměru byly v červenci nejnižší za několik posledních měsíců. Proti dubnovému rekordu stojí aktuálně benzín o zhruba korunu méně," komentoval vývoj cen benzinu v Česku analytik společnosti ČSOB Petr Báča. "Benzín nyní zdražuje v důsledku rostoucí ceny ropy a zabrzdit ho zatím nedokáže ani silnější koruna. V následujících týdnech by pohonné hmoty mohly opět začít zlevňovat s tím, jak se z trhů bude vytrácet dobrá nálada," konstatoval Báča.

"Ceny pohonných hmot u nás závisí především na dvou věcech, tedy na vývoji cen ropy a kurzu koruny vůči dolaru. V posledních týdnech benzín zlevňoval především proto, že klesaly ceny ropy na světových trzích," řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. V posledních dnech se, bohužel, situace změnila, ropa začala opět posilovat a nepomáhá ani koruna, která vůči dolaru zůstává poměrně slabá.

"Výhled na další týdny je nejistý, protože situace na trzích se velmi rychle mění v souvislosti s vývojem evropské dluhové krize. Momentálně to nicméně vypadá na to, že by se ceny pohonných hmot mohly u nás v příštích dnech až týdnech stabilizovat blízko současným úrovním. Nemělo by hrozit výrazné zdražení, bohužel se ale ani s největší pravděpodobností nedočkáme v dohledné době zásadního zlevnění," odhaduje Hatlapatka.

Ceny pohonných hmot v průběhu minulého týdne rostly. Benzín zdražil o 57 haléřů na 36,74 koruny za litr, cena nafty se zvýšila o 57 haléřů na 36,14 koruny za litr. Příčinou byla kombinace oslabující koruny a růst cen ropy na světových trzích v předchozích týdnech.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články