Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo

15. 5. 2009 – 11:22 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika podle předběžného odhadu v 1 čtvrtletí 2009 vykázala meziroční pokles HDP ve výši 3,4 %. Zaznamenaný pokles negativně překonal očekávání analytiků a ekonomů.


Jedná se přitom o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles ekonomiky České republiky. Za poklesem domácí ekonomiky stálo zpomalení zahraniční poptávky a tím snížení vývozů, ale na druhou stranu i dovozů.



- HDP: ČNB očekává růst deficitu veřejných financí na 4,3 procenta HDP
- Pokles produkce průmyslu konečně mírně zpomalil

Zpráva ČSÚ uvádí téměř 20% pokles u dovozu a vývozu zboží a služeb. Na straně poptávky výrazně poklesly výdaje na torbu fixního kapitálu, zatímco výdaje domácností zůstaly zhruba na úrovni předchozího roku. Významný propad HDP byl již patrný z dosud zveřejněných ekonomických dat. Na hlubší analýzu je nutné počkat až do 9. června, kdy ČSÚ zveřejní strukturu HDP a případné zpřesnění poklesu.

Koruna na výsledky reagovala lehkým oslabením o 7 haléřů na 26,93 CZK/EUR.

Jak jsou na tom okolní země.. ?

Podle předběžných odhadů ve stejném období německá ekonomika poklesla o 3,8 % a meziročně propadla o 6,9 %. HDP na Slovensku meziročně pokleslo o 5,4 %. Ekonomika v Maďarsku poklesla o 6,4 %.

\"Výsledky potvrzují, že v prvním čtvrtletí letošního roku na jednotlivé státy plně dolehla současná nepříznivá ekonomická situace. V případě české ekonomiky je významně znát silný propad německé ekonomiky.\" Doplnil zprávu hlavní ekonom Atlantik FT.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články