Ekonomové chválí program TOP09

30. 3. 2010 – 14:46 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové chválí program TOP09
TOP 09 a Strana zelených se chovají nejzodpovědněji, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V úterý zveřejněný program TOP 09 se u ekonomů setkal s příznivou odezvou. Hlavní body ekonomického programu TOP 09 pro agenturu Mediafax v úterý komentovali hlavní analytik Patria finance David Marek a hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

"Je pravda, že například harmonizace základů pro odvody pojistného u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bude mít na OSVČ negativní dopad, ale když chcete sanovat veřejné rozpočty, vždycky to někdo odnese," reagoval Marek na dotaz, zda se neobává snížení ochoty k podnikání kvůli růstu odvodů na pojištění, jak navrhuje TOP 09. Marek tvrdí, že je to krok správným směrem, protože dvoukolejnost daňového systému "vede ke 'švarcsystému' a jiným nešvarům".

Švarcsystém je postup, při kterém zaměstnavatel rozváže se zaměstnanci pracovní poměr, zaměstnanci si pořídí živnostenské listy a zaměstnavateli tím klesnou náklady na pojištění, protože pro OSVČ se používá jiný postup pro výpočet pojistného a daní. Systém získal své jméno podle podnikatele Miroslava Švarce, který s ním v devadesátých letech minulého století začal.

"Je dobře, že se někdo konečně začíná zabývat strukturálním deficitem, ačkoli TOP 09 jej odhaduje na 80 miliard ročně, zatímco podle našich analýz je to spíše 100 miliard," komentoval Marek fakt, že Česká republika se dlouhodobě potýká s tzv. strukturálním deficitem, který v podstatě znamená, že poměr příjmů a výdajů je nastaven tak, že musí bezpodmínečně generovat deficit.

"TOP 09 a Strana zelených se v tomto směru chovají nejzodpovědněji. Ostatní strany o tom zřejmě z obavy o reakci voličů moc nemluví, nebo tomu prostě nerozumějí," řekl.

 

<%Anketa11%>

 

"Jednotné inkasní místo a eliminovat švarcsystém je rozumné," doplnil ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. "Je nezbytně nutné uvědomit si jednu věc bez ohledu na politickou orientaci jednotlivce, a to je zdanění práce. To je u nás velmi vysoké. Pokud se budeme bavit o nějaké konsolidaci veřejných rozpočtů, měli bychom se vydat spíše cestou nepřímých daní, spotřebních daní a podobnými cestami, protože vyšší zdanění práce omezuje konkurenceschopnost," dodal Bureš.

Bureš tvrdí, že je především dobře, že se někdo začal zabývat strukturálním deficitem. "České veřejné finance jsou v takovém stavu, že je nejvyšší čas, aby se do toho někdo pustil," zakončil.

Celý článek s programem TOP09 najdete zde.

(Mediafax)

Kam dál?

- Porodné a pohřebné chceme zrušit říkají v TOP09

- ODS nabídne nezaměstnaným místo almužny práci a firmám úlevy

- Krutý účet za neschopné politiky - kam se řítíme?

- Nezaměstnaní by mohli podnikat a zároveň dostávat podporu, navrhuje ODS

- Petr Nečas: Důchodový systém nepotřebuje revoluci ani evoluci. Potřebuje reformu!

- ČSSD chce snížit bankovní a telekomunikační poplatky - další populismus?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články