Ekonomové mají "hádat", jak se nám bude dařit v dalších letech

12. 10. 2011 – 20:45 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové mají "hádat", jak se nám bude dařit v dalších letech
Kalousek přiznal, že čísla v návrhu státního rozpočtu pro rok 2012 vycházejí z červencové makroekonomické prognózy, kterou sám považuje za příliš optimistickou, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vývoj ekonomiky na následující tři roky má pro kabinet Petra Nečase (ODS) zpracovat Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve třech scénářích – mezi nimi i v katastrofické verzi. V úterý to na jednání sněmovního rozpočtového výboru uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Požádal jsem NERV, aby vypracoval pro roky 2012, 2013 a 2014 tři druhy scénářů vývoje ekonomiky - konzervativní, krizové a katastrofické," prohlásil Kalousek. Krizový scénář má počítat s poklesem HDP o dvě až tři procenta, v katastrofickém scénáři má být pak předpokládaný propad ekonomiky pěti- až šestiprocentní. Stávající výhled, s nímž vláda pracuje, počítá přitom s růstem HDP.

"Evropa stojí před největšími problémy od 2. světové války. Nervozita se začala týkat především bankovního sektoru. Celá řada evropských bank začíná mít problém s přístupem na trhy," shrnul situaci na evropských trzích Kalousek předtím, než se začal věnovat návrhu státního rozpočtu na příští rok. "Evropa se buď dohodne, jak kapitalizovat bilance bank, nebo takové řešení nenajde a pak nás skutečně čeká systémová finanční krize a mimořádně obtížné časy," dodal ministr financí.

Kalousek přiznal, že čísla v návrhu státního rozpočtu pro rok 2012 vycházejí z červencové makroekonomické prognózy, kterou sám považuje za příliš optimistickou. "Osobně se domnívám, že vývoj bude mnohem horší," připustil ministr financí. Přesto nechce předpokládané příjmy a výdaje státu stavět na jiných údajích – aspoň zatím.

"Chci ujistit, že pokud se situace výrazně změní, přijde vláda s novelou zákona," slíbil Kalousek, aby doplnil: "Nehněvejte se, neumíme jiný přístup. Žijeme v době mimořádné nejistoty a musíme být připraveni na všechny varianty."

Návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2012 sněmovna zatím neprojednala ani v prvním čtení. Podle zpravodaje tisku a předsedy rozpočtového výbory Pavla Suchánka (ODS) by se plénum dolní komory parlamentu mělo začít rozpočtem zabývat ve středu 26. října jako prvním bodem, byť je jeho projednávání v programu zatím zařazené o den později.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články