Ekonomové: Šrotovné Česku z krize nepomůže

28. 4. 2009 – 8:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové: Šrotovné Česku z krize nepomůže
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Šrotovné, tedy státní příspěvek na likvidaci starého a nákup nového automobilu, by mohl v České republice fungovat od podzimu letošního roku. Podle ekonoma Jana Vituly se však jedná o nekoncepční řešení, které má pro automobilky krátkodobý efekt a vůbec neřeší současné ekonomické problémy.




- Šrotovné v Česku získáte na vše možné, jen ne na auta
- Topolánek: Šrotovné by mělo počkat na příští rok
- Firmy vyrábějící nábytek chtějí šrotovné 15 tis. korun
- Šrotovné aneb Past na domácnosti i ekonomiku

„Zavedení šrotovného je krok, který ale nikam nevede. Je to krátkodobá záležitost bez perspektivy jak pro automobilky, tak pro naši ekonomiku. Naopak může způsobit prohloubení problémů ve střednědobém horizontu. Mnohem efektivnější investice by byla do vědy, vývoje nových technologií a vzdělání,“ míní ekonom Jan Vitula, který je v současné době ředitelem strukturálních fondů na ministerstvu školství.

Nejlepší investice byly vždycky do vzdělání a do vývoje nových technologií. Podle Vituly to stále platí a zvláště nyní, kdy se potýkáme s dopady ekonomické krize. „Je nutné se podívat na problém komplexně a neřešit to pouze injekcí na jedno použití. Investice do vědeckých projektů vyzdvihnou Českou republiku na špičku,“ říká Vitula a doplňuje, že v ekonomice je věda a výzkum klíčovým pojmem.

Tím, že vláda začne podporovat výzkumnou oblast, se odrazí i v soukromém sektoru, protože budou potřeba pracovní síly. Vyřeší se také situace s tzv. odlivem mozků. Absolventům vysokých škol a vědeckým pracovníkům se vytvoří prostředí, kde budou pracovat na svých projektech, které jsou často na světové úrovni.

Finsko postihla recese v devadesátých letech, ze které se velmi rychle dostalo právě díky intenzivní podpoře vědy a výzkumu. Podobnou strategii, která se jim osvědčila, využívají i v současné době. „Hospodářskou krizi nevyřeší šrotovné, ale právě podpora moderní vědy a vývoje,“ hodnotí Jan Vitula a dodává, že české objevy a vynálezy, na které přišli naši lidé, jsou světově uznávané a ceněné.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články