Elektřina po šesti letech zlevní téměř o čtyři procenta

26. 11. 2009 – 15:05 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektřina po šesti letech zlevní téměř o čtyři procenta
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Energetický regulační úřad dnes oznámil, že se ceny elektrické energie pro všechny kategorie odběratelů od 1. ledna 2010 sníží. Celkový průměrný pokles nákladů na dodávku elektřiny u domácností pro rok 2010 činí 3,6 %.


Pozitivně na vývoj ceny elektřiny působí snížení ceny silové elektřiny, a to jak na její regulovanou, tak i neregulovanou složku. Naopak negativní vliv měla inflace i pokles spotřeby elektrické energie.



- Elektřina: Jak změnit dodavatele elektrické energie?
- ČEZ: Firmy si budou moci stanovovat cenu elektřiny každý den
- Solární energie: Prodejte svou střechu na burze

V důsledku oslabení hospodářského vývoje se v roce 2010 očekává celkové snížení spotřeby elektřiny v porovnání s předpokládanou výší roku 2009. Celková spotřeba elektřiny klesá o cca 9,1 %. Pokles spotřeby významně negativně ovlivňuje regulované ceny, neboť finanční prostředky, které regulovaným společnostem náleží pro výkon jejich činnosti, se rozpouští na menší objem technických jednotek spotřeby.

Změna cen pro konkrétního zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě, a to s ohledem na výrazné regionální vlivy v jednotlivých distribučních soustavách. Odlišnosti mohou být způsobeny rovněž zvolenou sazbou, odlišným charakterem a množstvím spotřeby a především volbou dodavatele elektřiny.

Všichni koneční zákazníci mají možnost volbou dodavatele elektřiny zásadněji ovlivnit výši platby za neregulovanou část ceny.

Předpokládaný pokles ceny elektrické energie:
\"Ceny

Zelená enrgie je drahá energie

Cenu elektrické energie také prodražuje boo  solárních elektráren. Právě veškerá \"zelená energie\".

Prudký nárůst nákladů spojených s podporou v roce 2010 je způsoben především očekávaným objemem výroby elektřiny z fotovoltaických elektráren ve výši cca 240 GWh, což vyvolá náklady v hodnotě téměř 2,8 miliardy Kč.

Nárůst nákladů na podporu výroby elektřiny z ekologických zdrojů má dopad na jednotný celostátní příspěvek konečných zákazníků na krytí této podpory. Aktuální cena příspěvku je ve výši 166,34 Kč/MWh, což je více než trojnásobek hodnoty roku 2009. Jen na obnovitelné zdroje energie je vynaložena částka téměř 7 miliard Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články