Elektřina příští rok zdraží až o sedm procent

3. 8. 2011 – 8:01 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektřina příští rok zdraží až o sedm procent
Další stokoruny z rodinných rozpočtů vezme od Nového roku vyšší daň z přidané hodnoty, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V příštím roce kromě zvýšení daně z přidané hodnoty zdraží téměř jistě i elektřina. Podle výpočtů deníku Mladá fronta Dnes i názorů energetických odborníků by to mohlo být mezi pěti a sedmi procenty.

V případě, že by zdražení zůstalo u spodní hranice, bude to pro domácnost žijící v bytě znamenat dalších padesát korun měsíčně navíc. Ten, kdo elektřinou topí a ohřívá vodu, by si však měsíčně mohl připlatit téměř dvě stovky, píše středeční vydání listu.

Už nyní nakupují energetické firmy elektřinu na příští rok na burze o pět procent dráž než loni. A do koncové ceny navíc ještě promluví zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, který všichni platíme v měsíčních vyúčtováních. Zdražování se tak Česko nevyhne.

Další stokoruny z rodinných rozpočtů vezme od Nového roku vyšší daň z přidané hodnoty. Kvůli růstu jeho nižší sazby zaplatíme více za potraviny, dopravu, vodu či léky. Průměrnou rodinu to bude měsíčně stát asi o 300 korun víc než nyní.

V Poslanecké sněmovně také leží návrh na růst maximální částky, již mohou obce svým občanům účtovat za odvoz odpadu. Nyní je to 500 korun za osobu ročně, nově by to mohl být dvojnásobek.

-Eva Vanácová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články