Elektřina zdraží o 22 procent

28. 8. 2010 – 7:55 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektřina zdraží o 22 procent
Jen kvůli obnovitelným zdrojům energie vzroste účet za elektřinu u průměrné kanceláře nebo obchodu zhruba o 13 tisíc korun ročně | zdroj: NašePeníze.cz

Podniky se bojí, že je zdražení energie položí. K solárnímu boomu přitom vůbec nemuselo dojít, pokud by poslanci už minulý rok schválili, že regulační úřad může v případě nutnosti výrazně seškrtat výkupní cenu "slunečního proudu".

Píše o tom sobotní Mladá fronta Dnes.

MF DNES získala rozpočet, který zpracovala firma ČEZ na základě svých dat a údajů od dalšího energetického kolosu, E. ON. Vyplývá z něj, že v roce 2011 může domácnostem a malým firmám jen kvůli obnovitelným zdrojům zdražit elektřina o 18 procent a velkým firmám o 27 procent.

 

<%Anketa165%>

 

A protože má mírně vzrůst i cena dalších složek, které určují celkovou cenu elektřiny, odhaduje ČEZ, že domácnosti budou od ledna platit za proud o neuvěřitelných 22 procent více než dnes. A v roce 2012 má zdražování pokračovat.

 

Psali jsme: Solární elektrárny budou stát spotřebitele 40 miliard ročně navíc

 

Proč takový prudký růst? V Česku letos vyroste nejvíce slunečních elektráren v historii. Na konci roku už by měly mít podle odhadů souhrnný výkon jako celý Temelín. Stát jim na dalších dvacet let zaručil, že budou dodávat proud do sítě za velmi atraktivních podmínek. Takové podnikání s jistým ziskem láká kdekoho. Náklady na státem garantované výkupy se však promítají do cen pro zákazníky. A protože nikdo neohlídal množství nových slunečních elektráren, bude zdražení skutečně obrovské.

 

TIP: Změna dodavatele elektřiny: SOS varuje na co si dát pozor

 

Jen kvůli obnovitelným zdrojům energie vzroste účet za elektřinu u průměrné kanceláře nebo obchodu zhruba o 13 tisíc korun ročně. Ale to nebude všechno. Nelze totiž vyloučit ani zvyšování velkoobchodní ceny elektrické energie na burzách. Výsledné ceny elektřiny tak mohou během příštích dvou let vyrůst až o 40 procent. "Nenecháme si to líbit. Solární elektrárny jsou podvodné trafiky, které umožnili vybudovat politici. Chceme, aby to stát řešil," zlobí se Jiří Belinger z Asocice malých a středních podniků. Také sdružení největších odběratelů energií, kam patří hlavně chemičky, hutě či papírny, se chystá na jednání. "Je to naprostá tragédie. Právě zjišťujeme u svých členů, zda jsou takové zdražení vůbec schopni ustát," uvedl tajemník sdružení Luděk Piskač.

Premiér Nečas slibuje, že se jeho kabinet bude problémem zabývat. Zároveň upozorňuje, že nynější legislativa toho vládě příliš mnoho neumožňuje.

-Petr Barták, Mediafax

Kam dál?

- Výkupní cena elektřiny ze solárních panelů se bude snižovat o 5 pct ročně

- Výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů se budou snižovat

- Stát chce peníze: 4000 od každého včetně dětí a důchodců

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články