Elektřina zdraží o stovky korun! Koho se to dotkne? Podívejte se na srovnání

16. 1. 2019 – 0:00 | Energie | red | Diskuze:

Elektřina zdraží o stovky korun! Koho se to dotkne? Podívejte se na srovnání
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Už během minulého roku se ceny elektřiny prudce zvyšovaly, u některých dodavatelů až o více než polovinu. Další zdražení přišlo od letošního ledna, v průměru zhruba o 10 procent. Část distributorů ceny upravila už v průběhu prosince. Zdražení elektřiny však pokračuje a od nového roku se týká asi poloviny zákazníků. V klidu mohou zatím být jen ti, kteří mají cenu zafixovanou na několik let dopředu. Jak elektřina zdražila právě u vašeho dodavatele?

Ceny postupně vzrostly u všech největších dodavatelů - i těch, kteří se dříve zdražování bránili. V porovnání s cenou před dvěma lety je průměrně dvakrát vyšší.

Hlouběji do kapsy bude kvůli zvýšené ceně elektřiny muset sáhnout více než polovina odběratelů. Zatím mohou být v klidu zákazníci, kteří mají cenu ve smlouvě zafixovanou na několik let. V průměru si připlatíme několik set korun navíc.

Pokud si myslíte, že ušetříte změnou dodavatele, bude se vám hodit následující přehled, který jsme pro vás připravili. Data v tabulce jsou přibližné pro čtyřčlennou rodinu. Typ domácnosti jsme zohlednili, proto jsou tabulky dvě - pro byt a dům.

Ceny se mohou lišit také s ohledem na oblast, kde žijete. Údaje v tabulce jsou pro rodinu bydlící v Praze. Kde to kalkulátory jednotlivých firem umožňovaly, vybrali jsme cenu pro úplně nového zákazníka, případně klienta, který měl předtím jiného dodavatele.

Kalkulátory dodavatelů jsou rozdílné a některé z nich nedokázaly zohlednit všechny parametry, které jsme pro srovnání požadovali. Většina z nich nepočítá ani s různou velikostí bytu nebo domu.

Srovnání: Elektřina zdraží o stovky korun

 Srovnání: Elektřina zdraží o stovky korun

Zdroje:
MED, Kalkulátory prodejců

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články