Elektřina zdraží! Vláda odsouhlasila kompenzace za obnovitelné zdroje energie

24. 10. 2012 – 14:44 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektřina zdraží! Vláda odsouhlasila kompenzace za obnovitelné zdroje energie
Podle propočtů odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu povede škrtnutí dvou miliard v příštím roce k zvýšení cen elektřiny minimálně o dvě procenta. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Elektřina by od příštího roku mohla kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) zdražit o více než dvě procenta. Nečasova vláda na svém středečním jednání podle informací Mediafaxu schválila návrh nařízení, které o dvě miliardy sníží kompenzace právě na zdražování elektřiny v souvislosti s OZE.

Návrh nařízení vlády počítal s limitem ve výši 9,7 miliardy korun, který je také uvedený v návrhu státního rozpočtu na rok 2013, který však zřejmě ještě bude předělán kvůli dosud nepodpořenému daňovému balíčku. S tímto limitem nesouhlasil Energetický regulační úřad a navrhuje limit 11,7 miliardy korun.

Právě částka ve výši 11,7 miliardy korun odpovídá částce, kterou stát přispíval v letošním roce.

Podle propočtů odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu povede škrtnutí dvou miliard v příštím roce k zvýšení cen elektřiny minimálně o dvě procenta. Pokud by příspěvek zůstal na úrovni navrhované Energetickým regulačním úřadem, ceny by podle propočtů zůstaly přibližně na úrovni letošního roku.

Nařízení nabude účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Miroslav Kyncl, Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články