Energie: Dvacet firem chce zásobovat německé domácnosti elektřinou ze Sahary

18. 6. 2009 – 3:05 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Energie: Dvacet firem chce zásobovat německé domácnosti elektřinou ze Sahary
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Konsorcium, které bude financovat projekt Desertec za 400 miliard eur (více než 10 biliónů korun) a jež má vést významná světová pojišťovna Münchener Rück (Munich Re), vznikne už v červenci. První proud ze severoafrické pouště přijde do Německa podle představ budoucích investorů za deset let. Informoval o tom německý deník Süddeutsche Zeitung.


„Na světové pouště dopadne ze Slunce za šest hodin tolik energie, kolik lidstvo spotřebuje za jediný rok,“ poznamenal k tomu Gerhard Knies, bývalý fyzik, který se desetiletí angažuje v zápase na ochranu klimatu. Před časem se stal členem dozorčí rady nadace Desertec, jež má k přípravám saharského projektu blízko nejenom názvem. „Dokážeme tak najednou vyřešit několik problémů: Ochranu životního prostředí, nedostatek vody a migraci obyvatel ze severní Afriky,“ doplnil ho šéf německé Společnosti Římského klubu Max Schön.

- Solární energie: Prodejte svou střechu na burze
- Energie: Výkony solárních elektráren v dubnu lámaly rekordy
- Domácnosti mají největší zájem o solární systémy na teplou vodu

O možnosti „připojit Evropu“ na africké zdroje se mluví už po staletí, dosud nikdy nebyl start projektu tak blízko. Pro realizaci Deserteku jsou dnes k dispozici všechny potřebné technologie – cenově dostupná solární zrcadla soustřeďující záření na trubice, v nichž se ohřeje médium potřebné na výrobu páry pohánějící turbíny, efektivní usměrňovače proudu, výkonné kabely pro jeho přenos pod Středozemním mořem i neméně efektivní zpětné převaděče na střídavý proud.

Zdá se, že mezi investory vládne i přes současnou krizi ochota vložit do projektu slunečních elektráren o výkonu stonásobně převyšujících kapacitu temelínských bloků, nesmírné částky. Skeptici sice tvrdí, že saharský proud bude v porovnání s produkcí klasických zdrojů nekonkurenceschopný, avšak zájem soukromých investorů a vlád je značný. „Jen Francouzi se asi nepřipojí, neboť sázejí na jadernou energetiku,“ cituje Süddeutsche Zeitung člena představenstva Münchener Rück Torstena Jeworrka.
Solární boom už dorazil i k nám. Firmy tu využívají technologii přímé přeměny slunečního světla na elektřinu (fotovoltaika): „V lednu 2008 bylo v Česku pouze 238 solárních elektráren o celkovém výkonu tři megawatty, o rok později to bylo 1214 elektráren a 54 megawattů. Letos v květnu už to bylo 1693 slunečních parků o výkonu 69 megawattů. Drtivá většina jich je na jižní Moravě a v jižních Čechách,“ informoval deník E15.

Fotovoltaická elektrárna vyrábí v tuzemských podmínkách proud kolem 1500 hodin ročně. Investice dosahují podle neoficiálních zdrojů 100 miliónů korun na jeden megawatt instalovaného výkonu a zaplatí se, díky výkupní ceně stanovené letos na 12,79 Kč/kWh a garantované na dvacet let, za deset roků.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články