Energie: Výkony solárních elektráren v dubnu lámaly rekordy

4. 5. 2009 – 12:46 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Energie: Výkony solárních elektráren v dubnu lámaly rekordy
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Extrémně slunečné dubnové počasí zapsalo do statistik rekordní údaj týkající se elektrické energie vyrobené ze slunce. Nadprůměrnou produkci solárních elektráren však zastínila skutečnost, že tyto abnormální výkyvy počasí opět potvrdily vědecké studie o globálním oteplení naší planety.







- Větrné elektrárny mohou přinést České republice ekonomický růst a zaměstnanost, pokud je vláda podpoří
- Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!
- Jaké energii má patřit budoucnost?
- Domácnosti mají největší zájem o solární systémy na teplou vodu

Solární elektrárna v Ostrožské Lhotě je jedním z největších tuzemských zdrojů ekologické energie a o celkovém výkonu 2,250 MWp vyrobila v minulém měsíci 359 MWh, čímž překonala vlastní původní prognózu o 80%. „V dubnu jsme zaznamenali oblačné pouze tři dny. Jinak mohu konstatovat, že výroba zelené energie běžela na 100%. Díky optimálním slunečným podmínkám jsme v minulém měsíci pomohli k úspoře až 384 tun CO2, které by jinak unikly do ovzduší z jiných konvenčních elektráren,“ zdůraznil ředitel uherskohradištské společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Podle jeho slov jsou abnormální výkyvy počasí důkazem globálního oteplování naší planety. „Tyto varovné signály přírody bychom opravdu neměli brát na lehkou váhu. Veřejnost si musí uvědomit, že je potřeba naše životní prostředí chránit. Důležité je využívání alternativních zdrojů energie, čímž můžeme naší planetě odlehčit od emisí a celkově snížit dopad skleníkového efektu,“ zdůraznil Mléčka.

Na první pohled se muže zdát, že oteplování planety nahrává do karet producentům solární energie. „Tato tvrzení jsou však mylná. Slunečné a teplé počasí jsou dvě naprosto odlišné věci. Čím vyšší teploty je v místě fotovoltaické elektrárny dosaženo, tím více se muže snížit její výkon. Referenční teplota solárního panelu činí 25oC. Při každém dalším zvýšení teploty o 10oC klesá výkon panelu o 4 %. Takže slunečných dnů ať je stále více, ale dalšímu oteplování musíme co nejdříve zamezit ,“ shrnul ředitel společnosti HiTechSolar.


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články