EU: Do roku 2030 chce na svých silnicích alespoň 30 milionů aut bez emisí

5. 12. 2020 – 16:46 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU: Do roku 2030 chce na svých silnicích alespoň 30 milionů aut bez emisí
Ilustrační snímek. | zdroj: Profimedia

Na silnicích nejméně třicet milionů aut bez emisí, to je cíl Evropské unie do konce roku 2030. Snaží se proto členské státy odvrátit od dopravy využívající fosilní paliva. Svou strategii Evropská komise oficiálně zveřejní příští týden.

Brusel se chystá předložit opatření, která se mají vypořádat se čtvrtinou emisí skleníkových plynů z dopravy. EK se k věci nevyjádřila.

"Cíle EU být do roku 2050 klimaticky neutrální nelze dosáhnout bez zavedení ambiciózních opatření na snížení závislosti dopravy na fosilních palivech," stojí v dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters. K tomu, aby EU svých klimatických závazků dosáhla, bude třeba "nejméně 30 milionů vozů bez emisí do roku 2030," uvádí dále.

To by znamenalo ohromný pokrok ve srovnání s 1,8 milionu elektrických a hybridních vozů, jež byly v Evropě podle neziskové organizace ICCT registrovány na konci minulého roku.

Tři miliony dobíjecích stanic

Některé unijní země, například Francie či Slovinsko, už stanovily datum, po němž se v nich nebudou prodávat nová auta s pohonem na fosilní paliva. Prodej vozů s nižšími emisemi stoupá a zvýšil se i během pandemie covidu-19. Hlasy z automobilového odvětví nicméně opakovaně varují, že prodej "čistých aut" může zbrzdit nedostatečná infrastruktura.

Dokument, na nějž Reuters odkazuje, uvádí, že Evropa bude v roce 2030 potřebovat tři miliony dobíjecích stanic a jeden tisíc vodíkových čerpacích stanic. Nyní má Evropa kolem 200 tisíc dobíjecích míst. Brusel podle dokumentu příští rok představí plán ohledně zavádění těchto zařízení a jeho financování.

Evropská unie se chystá příští rok navrhnout přísnější standardy ohledně emisí oxidu uhličitého pro osobní vozy a dodávky od roku 2025, stojí v dokumentu, podle nějž by se mohla tato opatření případně rozšířit i na autobusy.

Do roku 2030 má Brusel v plánu zdvojnásobit a do roku 2050 ztrojnásobit vysokorychlostní železniční dopravu. Do roku 2035 mají být podle dokumenty pro trh připraveny lodě a letadla bez emisí.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články