EU: Investoři musí dostat všechny informace, které potřebují k porozumění investic

22. 6. 2009 – 1:56 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU: Investoři musí dostat všechny informace, které potřebují k porozumění investic
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Návrh EU se zabývá „strukturovanými retailovými investičními produkty“ – investičními produkty prodávanými spotřebitelům (investiční fondy, produkty životního pojištění atp.). Protože mnoho z nich je komplexní povahy, existují evropské normy na informace, které o nich musí být poskytovány, a o způsobu, jakým smí být prodávány. Přesto však zůstávají v opatřeních mezery. K některým produktům není dosud podáván dostatek informací a prodejci nepřistupují vždy k investorům zcela otevřeně.


- Drobným investorům se otevřela burza s elektřinou
- Jak na investování a co je k tomu potřeba

Cílem návrhu o ochraně spotřebitelů při nákupu investičních produktů je především sjednocení předpisů týkající se různých produktů a zpřísnění normy tam, kde je to záhodno, aby investoři vždy dostali ty informace, které potřebují k porozumění podstaty dané investice. Tyto informace musí být formulovány tak, aby jim investoři rozuměli a aby mohli jednotlivé produkty porovnat. Zavedení jednotné a přísné normy se také týká činnosti prodejců takových produktů.

Spotřebitelé, kteří takové produkty nakupují, budou díky plánovaným opatřením:

    -    moci vkládat více důvěry v informace, které dostanou

    -    snáze naleznou takový produkt, o jaký mají zájem

    -    lépe porozumí jeho principům.

Koncem roku 2009 proběhne zveřejnění konzultačních dokumentů, ve kterých bude navržen základní rámec nových předpisů. Návrh EU by tak mohl vstoupit v platnost pravděpodobně v roce 2010, kdy by měly být předloženy formální návrhy předpisů.

Proč se musí přijímat opatření na úrovni EU?

U většiny investičních produktů již evropské předpisy vymezují, jaké informace musí být potenciálním investorům poskytovány.

Evropské předpisy také stanovují, jak mají prodejci a poradci se svými zákazníky jednat. Tyto předpisy se však pro různé produkty liší, důsledkem čehož vznikají nejasnosti, a některé produkty jimi nejsou ošetřeny vůbec.

Některé členské státy EU samy zavedly předpisy, kterými se snaží tuto situaci řešit, avšak v důsledku rozdílů v evropských předpisech se jim to daří jen do jisté míry.

Byla již řada různých pokusů, jak tyto problémy řešit, avšak ne všechny země se do těchto pokusů zapojily.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články