EU: Pacienti se dostanou lépe k levnějším lékům

10. 2. 2013 – 20:07 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU: Pacienti se dostanou lépe k levnějším lékům
Poslanci navrhují zavedení šedesátidenní lhůty na rozhodnutí o stanovení cen a úhrad generických léků. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rychlejší přístup k levnějším generickým lékům umožňuje směrnice, kterou ve středu přijal Evropský parlament. Ze směrnice vyplývá, že národní orgány musí plnit nové požadavky na lhůty a transparentnost při stanovování cen a úhrad léků.

"Je nepřijatelné, aby zpoždění ve stanovování cen a úhrad léků dosahovalo v některých případech více než 700 dní. Jsem přesvědčena, že férové postupy na našem farmaceutickém trhu by prospěly také pacientům a národním systémům zdravotní péče," uvedla zpravodajka Antonyia Parvanova, ta bude o podobě směrnice jednat s ministry členských států EU.

Poslanci navrhují zavedení šedesátidenní lhůty na rozhodnutí o stanovení cen a úhrad generických léků. Toto opatření by mělo urychlit jejich dostupnost a ušetřit peníze jak pacientům, tak systémům zdravotní péče. Rozhodnutí týkající se uvádění nových léků na trh by měla být učiněna ve lhůtě 180 dnů.

Z údajů Evropské komise vyplývá, že generická léčiva jsou průměrně o 40 procent levnější než originální značková léčiva po dvou letech na trhu. Průzkum ukázal, že farmaceutické společnosti využívají různých prostředků k prodloužení období, v rámci kterého mají výhradní právo prodávat své léky bez konkurence generik.

Příslušné orgány členských států by také měly uvádět jména a prohlášení o zájmech svých odborníků a členů. Měly by také být povinny nejméně jednou za rok zveřejňovat seznam léčivých přípravků, na něž se vztahuje národní systém veřejného zdravotního pojištění, jakož i jejich ceny.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články