Euroúředníkům i přes světové úspory platy v příštím roce porostou

11. 11. 2010 – 15:00 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Euroúředníkům i přes světové úspory platy v příštím roce porostou
Zvýšení platů však nepocítí úplně všichni euroúředníci, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise oznámila, že zaměstnancům unie se platy v příštím roce zvýší. K mírnému navýšení dojde i přesto, že komise ještě před měsícem oznámila snižování mezd euroúředníků, píše ve čtvrtek server euractiv.cz.

Evropská komise o svém rozhodnutí informovala ve středu. Podle ní se mzdy v roce 2011 oproti letošnímu roku zvýší o 0,4 procenta. I tak ale euroúředníci zaznamenají pokles své kupní síly, protože ekonomické prognózy hovoří o zdražení života v Bruselu o 2,4 procenta. Pokles o dvě procenta tak odpovídá poklesu kupní síly státních zaměstnanců členských států.

Navržené navýšení platů by znamenalo zvýšení objemu evropské pokladny o 0,0068 procenta.

 

TIP: Jaká je aktuální průměrná mzda podle čtenářů NašePeníze.cz?

 

Evropská komise na začátku října uvedla, že se platy sníží o 0,4 procenta. Pak ale obrátila, když obdržela zprávu o aktuální výši platů z členských států evropské sedmadvacítky, podle nichž se mzdy úředníků pracujících pro EU vypočítávají.

Zvýšení platů však nepocítí úplně všichni euroúředníci, nemělo by se týkat například pracovníků v agenturách. Celkově tak zvýšení mezd nezasáhne asi 30 procent úředníků EU.

Mzda unijních zaměstnanců zahrnuje několik faktorů. Při jejím výpočtu se berou v potaz jak náklady na život v Bruselu, tak změny kupní síly státních úředníků ve členských státech.

Do konečné částky se však promítá příjem pouze státních zaměstnanců v některých státech unie – ve Francii, Německu, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Velké Británii, tedy v nejbohatších státech EU. Ty dohromady vytváří 76 procent HDP Evropské unie. Mzda se vypočítává za dvanáctiměsíční období počínající červencem.

O zvýšení platů euroúředníků se mluvilo už v polovině srpna. Webový portál deníku Bild informoval, že více než 30 tisíc úředníků Evropské komise může počítat s vyššími platy, a to s celkovým zvýšením o 5,35 procenta.

-Ivan Orel,Mediafax

Psali jsme:

- Platy státních zaměstnanců klesnou o desetinu, bonusy se ale zvednou

- Slovenským politikům klesnou platy o 11 procent

- Kalousek: Celkově platy klesnou, těm pracujícím ale stoupnou na úkor nepracujících

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články