Evropa si vyšlápla na bankéře, budou mít omezené bonusy

1. 3. 2013 – 12:56 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropa si vyšlápla na bankéře, budou mít omezené bonusy
zdroj: NašePeníze.cz

Evropští bankéři už nebudou moci dostávat větší bonusy, než je jejich základní plat. Na opatření, které je ve světě zcela výjimečné, se ve čtvrtek předběžně dohodli zástupci členských zemí Evropské unie.

Jedinou výjimkou pro strop na bonusy bude případ, kdy jejich navýšení schválí akcionáři banky. I pak by ale podle současného návrhu neměl překročit nejvíce dvojnásobek základního platu bankéřů. Strop na bonusy by měl zajistit, aby bankéři přehnaně neriskovali. Opatření je součástí balíčku, který také počítá s tím, že evropské banky budou muset držet více kapitálu.

"Banky budou stabilizované a odolnější vůči krizím", řekl rakouský člen Evropského parlamentu Othmar Karas.

Banky by také měly nově zveřejňovat dosažené zisky, výši zaplacených daní i obdržené dotace, stejně jako obrat a počet zaměstnanců. Od roku 2014 by měly být tyto informace hlášeny Evropské komisi a od roku 2015 by je musely plně zveřejňovat.

Dohoda však ještě musí být schválena členskými státy i Evropským parlamentem, kde se hlasování očekává v polovině dubna.

Po schválení, by členské státy musely zahrnout nová pravidla do svých vnitrostátních právních předpisů do 1. ledna 2014.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články