Evropská centrální banka úroky nemění

7. 2. 2009 – 9:20 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropská centrální banka úroky nemění
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská centrální banka (ECB) v únoru podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 2,00% a odložila další snížení na březen kdy budou k dispozici nové prognózy.

V lednu je po sadě negativních makrodat snížila o 50 bázických bodů v úsilí zpomalit recesi eurozóny.

Prezident J-C Trichet opakovaně uvedl že lednové snížení již započítalo očekávané zpomalení hospodářské aktivity a inflace eurozóny a že v únoru je další redukce nepravděpodobná. Od posledního setkání bankovní rady ECB ostře zpomalovalo tempo hospodářské aktivity i míra inflace. Některé indikátory jako PMI a německý Ifo se mírně zotavily a pravděpodobně dosáhly svého dna. To ale neznamená že se eurozóna ubrání nejhlubšímu poklesu v historii a nebude stát před reálnou hrozbou deflace.

Připravovaný výhled ECB pro březen pravděpodobně potvrdí ostrou sestupnou revizi HDP už tak chnurných předpovědí záporného růstu pro letošní rok. I přesto že inflační tlaky znovu poleví, což by potvrzovalo prohlubující se recesi, ekonomové v březnu čekají půlprocentní snížení úrokové sazby eurozóny. Klíčová budou slova J-C Tricheta na tiskové konferenci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články