Evropská komise chce po ČR přes půl milionu denně kvůli penzijním fondům

14. 3. 2011 – 15:47 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropská komise chce po ČR přes půl milionu denně kvůli penzijním fondům
Směrnice o penzijních fondech z roku 2003 umožňuje fondům spravovat systémy zaměstnaneckého penzijního pojištění pro společnosti, které jsou usazeny i v jiném členském státě, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vážné finanční důsledky může mít pro Českou republiku nezapracování evropské směrnice o zaměstnaneckých penzijních fondech. Evropská komise (EK) zažalovala podle pondělního vyjádření na svém webu Česko u Soudního dvora EU (SDEU).

EK do nápravy žádá penále přes půl milionu korun denně.

Česká republika podle EK stále ještě nepřijala právní předpisy, kterými by směrnici o penzijních fondech provedla. Podle unijních regulí jí přitom měla zapracovat do svého právního řádu do 23. září 2005. Ani přes dřívější rozhodnutí SDEU z roku 2010 to ale neudělala.

Pokud soud EK vyhoví, čeká Českou republiku hned několik penalizací. Za každý den období od prvního rozhodnutí SDEU do druhého verdiktu zaplatí ČR 5 644 eur (137,4 tisíc korun). Počínaje druhým rozhodnutím soudu pak má Česko platit denně až do sjednání nápravy 22 364 eur (544,6 tisíc korun).

"Případným účastníkům a příjemcům zaměstnaneckého penzijního pojištění v ČR se kvůli chybějící směrnici nedostává stejné ochrany, právní jistoty a záruk jako jinde v EU," konstatuje EK.

"Česká republika si je vědoma sankcí, které jí hrozí v případě vynesení rozsudku," uvedl v prohlášení ministerstva financí jeho mluvčí Ondřej Jakob a dodal, že Česko ještě nemá v ruce žalobu s konkrétním návrhem.

V současné době probíhají podle ministerstva financí "intenzivní práce" na transpozici všech ustanovení, proti kterým byl namířený rozsudek SDEU z roku 2010.

Návrh zákona bude do konce letošního března předložený k projednání vládě. Další legislativní proces by měl podle Jakoba vést k tomu, aby Česko "v co možná nejkratším termínu vyhovělo požadavkům práva EU".

Směrnice o penzijních fondech z roku 2003 umožňuje fondům spravovat systémy zaměstnaneckého penzijního pojištění pro společnosti, které jsou usazeny i v jiném členském státě, a společnostem s celoevropskou působností dovoluje využívat pro všechny své pobočky v Evropě jediný penzijní fond.

Před vstupem směrnice v platnost musela firma, která podnikala v deseti členských státech, o služby požádat deset různých pojišťoven. Směrnice o penzijních fondech tato omezení odstranila a umožňuje penzijním fondům využívat výhod vnitřního trhu, plynoucích ze zásad volného pohybu kapitálu a služeb.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články