Evropská unie se dostává z recese a hospodářství opět roste

14. 2. 2010 – 18:36 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropská unie se dostává z recese a hospodářství opět roste
Evropská unie se dostává z recese, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ekonomika eurozóny v posledním kvartále roku 2009 vzrostla mezičtvrtletně o 0,1 %, přičemž analytici očekávali růst o 0,3 %.

Minulý kvartál hospodářství eurozóny povyrostlo o 0,4 %, což znamená, že eurozóna se již vymanila podle ekonomické definice z ekonomické recese a následuje fáze oživení.

Za horším než očekávaným růstem HDP stála zejména mezikvartální stagnace německé ekonomiky, na druhé straně dařilo se Francii, jejíž hospodářství vzrostlo o 0,6 % a Slovensku, jehož ekonomika se zvedla o 2 %. Stagnace německého hospodářství pramenila zejména z nižší spotřeby domácností z důvodu vyšší nezaměstnanosti a nižších investic společností, které sužuje omezený přístup k dluhovému financování.

 

<%Anketa13%>

 

HDP Řecka se v posledním čtvrtletí propadlo mezikvartálně o 0,8 %, přičemž problémy s fiskální politikou a obavou o solventnost této země způsobují nižší poptávku po tamních dluhopisech a nárůst cen pojistek (CDS) proti nesplacení řeckých dluhopisů.

Přestože je momentálně populární omezovat fiskální expanzi z důvodu vysokých schodků státních rozpočtů, je příliš brzo na to, abychom začali vehementně šetřit, neboť hospodářství eurozóny je stále velmi křehké. Na jedné straně se v eurozóně očekává další nárůst nezaměstnanosti, na straně druhé oslabující euro pomůže v blízké budoucnosti evropským exportérům, neboť jejich produkty budou v zahraničí levnější.

Ing. Robin Koklar, MBA Analytik, Fio

Kam dál?
- Česká ekonomika loni klesla o 4,3 procenta
- Ekonomika Německa se propadla více než se očekávalo
- V Česku vydělává méně než polovina obyvatel
- Příští rok naše ekonomika poroste, s ní i statní dluh
- Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články