Evropské volby skončily. Co se teď bude dít?

10. 6. 2009 – 1:50 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropské volby skončily. Co se teď bude dít?
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Všichni nově zvolení europoslanci (celkem jich je 736) se poprvé sejdou 14. července ve Štrasburku na prvním plenárním zasedání volebního období 2009-2014. Jejich první úlohou bude vytvoření nadnárodních poslaneckých klubů (tzv. politických skupin), zvolení nového předsedy a 14 místopředsedů na dobu 2,5 roku. Poslanci budou patrně také rozhodovat o tom, kdo bude předsedou Evropské komise. Podaří se současnému předsedovi José Manuelu Barrosovi obhájit svůj mandát?


Velké handrkování o tom, která strana vstoupí do jaké politické skupiny, je již v plném proudu. Otevřeně a za zavřenými dveřmi se odehrávají intenzivní konzultace o budoucím složení Parlamentu. Většina politických stran má tradičně svůj politický domov daný, například česká KDU-ČSL se hlásí k hodnotám Evropské lidové strany (EPP) a čeští sociální demokraté jsou pevně zakotveni v evropské sociálně demokratické skupině (PES). 
 
Do jaké skupiny se zapojí česká ODS?
 
Velkým otazníkem je nadále osud britské konzervativní strany (25 mandátů) a české ODS (9 mandátů), které již před volbami daly najevo, že nechtějí už spolupracovat s ostatními pravicovými stranami v rámci Evropské lidové strany a chtějí založit vlastní seskupení. K tomu ovšem potřebují nejméně 25 europoslanců, kteří musí pocházet celkem z nejméně zemi členských zemí EU. O výsledku těchto jednání se veřejnost bude moct přesvědčit na prvním plenárním zasedání ve Štrasburku, kdy europoslanci potvrdí konečné složení politických skupin.
 
Zároveň se bude volit nový předseda Parlamentu a 14 místopředsedů a šest kvestorů, kteří mají na starost finanční otázky související s výkonem mandátu europoslance.
 
Bude znovu zvolen José Manuel Barroso?
 
Parlament má rovněž důležitou pravomoc při volbě předsedy Evropské komise. Kandidáta na tento post navrhují členské země a český premiér Jan Fischer již oznámil, že současného předsedu Komise požádal, zda by byl ochoten pokračovat ve své funkci i během příštích pěti let. Barroso, který dříve vedl v Portugalsku pravicovou vládu, cítí posílení evropské pravice ve volbách jako podporu své politiky a nabídku přijal. Proti Barrosovi protestuje evropská levice, která zatím avizuje, že pro něj nehodlá hlasovat.
 
O obsazení předsednického křesla Evropské komise budou europoslanci hlasovat patrně 15. července. O obsazení jednotlivých rezortů komisaři z členských zemí se pak bude jednat na podzim. Evropští komisaři musí být také schváleni Evropským parlamentem, než mohou převzít svůj mandát. Lze tedy očekávat zajímavé diskuze s kandidáty. 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články