Exekuce půjde provést i bez rozhodnutí soudu

13. 6. 2012 – 13:12 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekuce půjde provést i bez rozhodnutí soudu
K provedení exekuce už exekutor nebude muset ve všech případech čekat na pověření soudu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci ve středu schválili novelu občanského soudního řádu, která mimo jiné počítá s tím, že k provedení exekuce už exekutor nebude muset ve všech případech čekat na pověření soudu. Vládní návrh, který má podle předkladatelů zejména ulehčit přetíženým soudům.

"Jedná se o největší novelu exekučního práva, pracovali jsme na ní přes půl roku a čtyřikrát se kvůli ní sešel sněmovní ústavně právní výbor," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím, že je návrh důležitý pro kultivaci celého právního prostředí.

Návrh podle něj povede k ochraně a obroušení přílišné tvrdosti současných opatření. "Součástí návrhu je například předžalobní výzva, která umožní dlužníkům vše splatit, do budoucna klesnou náklady na exekuce," dodal Pospíšil. V budoucnu se podle jeho slov exekuce budou spojovat, pokud jich bude uvaleno více na jednoho dlužníka. Nyní se totiž každá částka vymáhána zvlášť, čímž poplatky za výkon exekuce rostou.

Ministr je přesvědčený, že norma by měla ochránit práva všech stran. "Zároveň ale ošetřuje také fenomén toho, že nemalou část administrativních úkonů vykonávají pracovníci na soudech. Zhruba 20 až 30 procent administrativy na soudech se věnuje právě exekucím," řekl Pospíšil a poukázal na jednu z klíčových pasáží novely, která počítá s tím, že o exekucích už nebudou rozhodovat soudy, ale exekutoři "pod dohledem soudu", což by mělo ulevit papírování.

"Vypuštění rozhodování o nařízení exekuce by mělo přispět ke zrychlení exekučního řízení a zároveň k odbřemenění soudů od agendy, která je spíše formální a z hlediska ochrany oprávněného neefektivní. Soudy by se tak mohly soustředit na rozhodování ve věcech, jež formální povahu nemají, např. o návrzích na zastavení nebo na odklad exekuce, o nichž nerozhodl exekutor, nebo o opravných prostředcích proti rozhodnutím exekutorů. Uvolnění kapacit soudů by mohlo vést i k intenzivnějšímu výkonu dohledu nad činností exekutorů," nastiňují autoři návrhu svoji představu.

Novela občanského soudního řádu navíc vymezí i druhy pohledávek, které bude moci vymáhat pouze soud, a ty, u nichž dostane věřitel na výběr a sám se bude moci rozhodnout, zda se svých peněz pokusí domoci prostřednictvím soudu či exekutora. Výlučné oprávnění rozhodovat ve věcech, které se týkají nezletilých dětí, vykázání ze společného obydlí či vyklizení bytu s bytovou náhradou, by přitom připadlo soudci. Mezi soudem a exekutorem by mohla volit například osamělá matka, která se domáhá pohledávky na výživném nebo příspěvku na výživu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,700 23,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články