Exekutor bude moci na dlužníky i bez rozhodnutí soudu

19. 9. 2012 – 12:53 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutor bude moci na dlužníky i bez rozhodnutí soudu
K provedení exekuce nebude třeba nařízení soudu, poslanci přehlasovali Senát, Foto:ČeskýDomov | zdroj: NašePeníze.cz

Možnost sloučení exekucí, vypuštění jejich soudního nařízení či přísnější postihy exekutorů jsou novinky, jež přináší novela exekučního a soudního řádu, kterou ve středu schválili poslanci. Veto Senátu přehlasovali 102 hlasy ze 188 přítomných

Poslanci schválili původní vládní verzi novely a nepřijali pozměňovací návrhy senátorů, podle nichž je potřeba exekutory více regulovat například principem teritoriality nebo upravit odměny exekutorů v případě malých pohledávek.

Podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je vládní návrh dostačující. "Vládní návrh obsahuje řadu bodů, které exekutory omezují a regulují," řekl Pospíšil a návrhy horní parlamentní komory označil za populistické kroky před volbami.

Novela s sebou přináší řadu změn, sídlo Exekutorské komory České republiky se přesune z jihomoravské metropole do Prahy. Jednou z hlavních částí novely je to, že k provedení exekuce už exekutor nebude muset ve všech případech čekat na pověření soudu, ale o některých případech rozhodnou sami exekutoři pod dohledem soudu.

"Vypuštění rozhodování o nařízení exekuce by mělo přispět ke zrychlení exekučního řízení a zároveň k odbřemenění soudů od agendy, která je spíše formální a z hlediska ochrany oprávněného neefektivní. Soudy by se tak mohly soustředit na rozhodování ve věcech, jež formální povahu nemají, např. o návrzích na zastavení nebo na odklad exekuce, o nichž nerozhodl exekutor, nebo o opravných prostředcích proti rozhodnutím exekutorů. Uvolnění kapacit soudů by mohlo vést i k intenzivnějšímu výkonu dohledu nad činností exekutorů," nastínili autoři návrhu svoji představu.

Novela také vymezí druhy pohledávek, které bude moci vymáhat pouze soud, a ty, u nichž dostane věřitel na výběr a sám se bude moci rozhodnout, zda se svých peněz pokusí domoci prostřednictvím soudu či exekutora.

Výlučné oprávnění rozhodovat ve věcech, které se týkají nezletilých dětí, vykázání ze společného obydlí či vyklizení bytu s bytovou náhradou, by přitom připadlo soudci. Mezi soudem a exekutorem by mohla volit například osamělá matka, která se domáhá pohledávky na výživném nebo příspěvku na výživu.

Nově se navíc budou exekuce, pokud jich bude uvaleno více na jednoho dlužníka, spojovat. Nyní se totiž každá částka vymáhá zvlášť, čímž poplatky za výkon exekuce rostou. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.
 

Kamila Kinštová, Tereza Veselá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články