Exekutoři seškrtali důchodcům za loňský rok 1,5 miliardy korun

14. 3. 2013 – 13:48 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutoři seškrtali důchodcům za loňský rok 1,5 miliardy korun
Exekutorská komora ČR (EK ČR) přitom upozorňuje, že exekuce je až posledním článkem celého řetězce událostí., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během loňského roku musela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) kvůli soudním příkazům strhnout 1,44 miliardy korun z téměř 70 tisíců exekučně obstavených důchodů. To představuje až o 24 procent vyšší částku než o rok dříve, kdy ČSSZ ubrala důchodcům "jen" 1,16 miliardy korun.

Lidé se zároveň často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenské nebo peněžité pomoci v mateřství. "Dlužníkovi však vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka. Ta v současné době činí 6064,66 koruny," vysvětlil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. Doplnil, že jde o takovou část vyplacených dávek, která ze zákona musí zbývat na uspokojování životních potřeb dlužníka, a z které nelze dále srážet.

TIP: Víc než 45 tisíc penzistů je v exekuci, dluhy vznikly před penzí

Jak se vyhnout exekuci důchodu?

Exekutorská komora ČR (EK ČR) přitom upozorňuje, že exekuce je až posledním článkem celého řetězce událostí. "Pro zadlužené důchodce proto máme několik rad, jak případným exekucím předcházet," uvedla pro Mediafax tisková mluvčí EK ČR Petra Báčová.

1) Pokud platíte jakýkoliv poplatek, nechte si vždy vystavit potvrzení o zaplacení dané částky a uschovejte ho.

2) Jestliže zapomenete uhradit nutný poplatek, neotálejte s dodatečnou platbou. Vyhnete se tak upomínkám.

3) Dbejte na to, aby vám věřitel zasílal korespondenci na adresu, kde se skutečně zdržujete. V případě, že vám bude posílat předžalobní upomínku, dozvíte se o svém dluhu včas a budete moci adekvátně reagovat.

4) V momentě, kdy zmeškáte předchozí možnosti, může věřitel svou pohledávku žalovat. V prvním řízení soud rozhoduje o tom, kdo jsou dlužník a věřitel a jak vysoká je dlužná částka. Na adresu trvalého bydliště vám zašle rozhodnutí, v němž je uvedeno, do kdy máte dlužnou částku zaplatit. Řádně si proto přebírejte veškeré úřední listiny. Nezdržujete-li se na adrese trvalého bydliště, můžete si nechat zapsat do Centrální evidence obyvatel tzv. doručovací adresu nebo si zřiďte datovou schránku. Oba úkony jsou bezplatné.

5) Pokud nebudete na rozsudek z prvního soudního řízení reagovat, může se věřitel obrátit na soud podruhé s žádostí o zahájení exekuce. Zpravidla ještě předtím zašle věřitel předexekuční výzvu. I nyní vám však soud zašle své usnesení, po němž běží 15denní lhůta k dobrovolnému zaplacení.

"Plaťte proto včas, hlídejte si své osobní účetnictví, uschovávejte doklady o platbách, komunikujte s věřitelem a přebírejte si poštu. Odpovědným dlužníkům exekuce nehrozí," zakončila Petra Báčová.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články