Exekutoři: Typickým dlužníkem je muž ve věku 37 let z Ostravy

3. 10. 2012 – 19:45 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutoři: Typickým dlužníkem je muž ve věku 37 let z Ostravy
Čím dál častěji jsou případy takzvaných notorických dlužníků, kteří si neustále půjčují, ačkoliv vědí, že nemají dostatek prostředků na umoření svých předešlých dluhů. Foto:český domov | zdroj: NašePeníze.cz

Nejvyšší počet exekucí v ČR se dotýká mužů ve středních letech, průměrnému dlužníkovi je 37 let, žije v Ostravě a dluží kolem 45 tisíc korun. Ve středu o tom prostřednictvím svých statistik informoval Exekutorský úřad Přerov.

Nejvyšší koncentraci dlužníků lze podle soudního exekutora z přerovského úřadu Tomáše Vrány nalézt v Moravskoslezském kraji. "Od začátku působení, tedy od roku 2001, zde evidoval náš úřad více než 72 800 exekucí," uvedl Vrána a doplnil: "Pro srovnání druhý největší počet exekucí jsme zaznamenali v Olomouckém kraji, kde bylo vykonáno takřka 44 300 exekucí."

V současnosti se podle něho projevuje také další nepříjemný trend, a to neustále se zvyšující věk dlužníků. "Bohužel se objevuje čím dál vyšší počet seniorů, kteří se zadlužují kvůli svým ratolestem, případně se stávají jejich ručiteli. To pak jsou vymahatelé svědky velmi smutných příběhů," dodává Vrána s tím, že si spousta lidí neuvědomuje, že exekutor je pouze až tím posledním článkem řetězce při vymáhání pohledávek.

Taktéž se objevují čím dál častěji případy takzvaných notorických dlužníků, kteří si neustále půjčují, ačkoliv vědí, že nemají dostatek prostředků na umoření svých předešlých dluhů. Tím pádem se stává, že je na ně soudem nařízena více než desítka exekucí. Věřitel má ale bohužel malou pravděpodobnost, že se svých peněz v budoucnu domůže.

Exekutorský úřad se proto prostřednictvím článků či poraden v tištěných i online médiích zapojil do edukativní činnosti v oblasti problematiky exekucí a radí svým čtenářům, co dělat, je-li na ně uvalena exekuce nebo naopak jak postupovat, dluží-li jim někdo peníze, např. na alimentech na děti.

Exekutorský úřad Přerov Tomáše Vrány je s 65 293 provedenými exekucemi v roce 2011 jedním z největších exekutorských úřadů v České republice. Přibližně 70 procent exekucí realizuje na Moravě a 30 procent na území Čech.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články