Experti: Konopí léčí, měly by ho proplácet pojišťovny

8. 12. 2011 – 21:25 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Experti: Konopí léčí, měly by ho proplácet pojišťovny
Konopí by mělo být vydávané pouze na elektronický recept s omezením, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pracovní skupina připravila paragrafovaný návrh legislativních změn, které by měly umožnit léčbu konopím. Ve čtvrtek jsme ho předali premiérovi Petru Nečasovi (ODS), radíme, aby bylo léčebné konopí hrazené ze zdravotního pojištění a dalo se sehnat pouze v lékárnách, řekl předseda skupiny Tomáš Zima.

Pacienti si nebudou moci konopí sami pěstovat a užívat ho. Pracovní skupina doporučila, aby konopí distribuovaly pouze lékárny a zdravotnická zařízení. "Léčebné konopí by podle návrhu pracovní skupiny mělo být hrazeno z prostředků zdravotního pojištění," upozornil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Konopí by mělo být vydávané pouze na "elektronický recept s omezením". Ten zajistí, že pacient nedostane více předpisů od různých lékařů. Zároveň může pacient dostat recept i na dálku.

Úkolem pracovní skupiny bylo zjistit, za jakých podmínek by se dalo používat psychotropní konopí v České republice pro léčebné a výzkumné účely, a navrhnout legislativní změny, aby se mohlo jeho léčebný potenciál plně využít. "Pracovní skupina v prvé řadě shromáždila stanoviska jednotlivých odborných lékařských společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně," shrnul výsledky práce skupiny Zima.

Odborné společnosti definovaly chorobné stavy a diagnózy, kde je možné tuto léčebnou alternativu využívat. "Jedná se zejména o chronické a neztišitelné bolesti u řady chorobných stavů, nevolnosti a zvracení jako průvodní znak některých velmi těžkých nemocí a jejich léčby, třes a poruchy svalového napětí, projevy některých kožních onemocnění, a další," vysvětlil.

Změnit by se měl podle návrhu skupiny zejména zákon o léčivech a zákona o návykových látkách. Tím se umožní, aby bez zvláštního povolení s léčebným konopím mohli nakládat jak lékaři a lékárníci, tak i pacienti, kteří takové konopí obdrží. "Současně komise navrhla pověřit Státní ústav pro kontrolu léčiv výkonem pravomocí 'Státní agentury pro léčebné konopí'. Agentura by zajišťovala kontrolu několika licencovaných pěstitelů léčebného konopí v České republice," dodává Vobořil.

Léčebné konopí by se mohlo v lékárnách objevit už příští rok

Pacienti s roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem nebo některými druhy rakoviny budou moci už v příštím roce legálně užívat konopí. Pokud ovšem projde návrh novely zákona, který připravila odborná pracovní skupina. V pátečním vydání o tom informují Lidové noviny (LN).

Podle novely by měli konopí pro léčebné účely předepisovat lékaři vybraných specializací pro pacienty, kterým pomůže tlumit příznaky jejich chorob. "Jedná se zejména o chronické a neztišitelné bolesti, nevolnosti a zvracení u velmi těžkých nemocí a jejich léčby, třes a poruchy svalového napětí nebo projevy některých kožních onemocnění," uvedl předseda odborné skupiny, děkan 1. LF UK profesor Tomáš Zima. Při sestavování seznamu chorob skupina vycházela z vyjádření jednotlivých lékařských odborných společností.

Pacienti si konopí budou moci vyzvednout v lékárně na elektronický recept, který má zajistit snadnou kontrolu a zabránit prolnutí s černým trhem. Zároveň umožní, aby si policie v systému ověřila, zda držitel konopí skutečně získal k léčebným účelům.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články