Facebook koupil firmu, která ho žalovala kvůli porušení patentu

30. 11. 2011 – 20:19 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Facebook koupil firmu, která ho žalovala kvůli porušení patentu
Facebook musel vyplatit deset akcionářů WhoGlue včetně například německého Siemensu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální síť Facebook koupila firmu WhoGlue, musela kvůli tomu vyplatit její akcionáře, mezi kterými figuruje například Siemens. WhoGlue Facebook v roce 2009 žalovala kvůli porušení patentu, napsal ve středu deník Baltimore Sun.

„Cena, za kterou byla společnost prodána, nebyla zveřejněna. Jasné ale není ani to, co vlastně Facebook akvizicí získal,“ napsal Baltimore Sun.

Společnost WhoGlue se sídlem v americkém Baltimoru vznikla v roce 2001 a zabývá se vývojem softwaru pro řízení vztahů a vytvářením privátních sociálních sítí. Firma dlouhodobě spolupracuje s různými asociacemi absolventů, například U.S. Naval Academy Alumni Association nebo Ohio State University Varsity “O” Alumni Association. V září 2009 WhoGlue Facebook zažalovala kvůli údajnému porušení patentu na informační systém pro řízení vztahů, využívaný pro kontrolu osobních údajů. V březnu 2010 došlo k urovnání sporu, zřejmě prostřednictvím mimosoudního vyrovnání.

Od té doby začal zakladatel WhoGlue Jason Hardebeck jednat o prodeji firmy. Nakonec firmu koupil Facebook, který Hardebeck před dvěma lety zažaloval, zřejmě kvůli zmiňovanému patentu. Facebook musel vyplatit deset akcionářů WhoGlue včetně například německého Siemensu. Akvizicí získal část technologií, které firma vyvíjela. Není přitom zřejmé, co konkrétně vlastně Facebook koupil a zdali byl součástí i patent, který WhoGlue využila pro podání žaloby.

WhoGlue ale bude i po svém prodeji dál žít svým vlastním životem. Facebook totiž koupil firmu WhoGlue Inc. Hardebeck si ale založil novou firmu WhoGlue LLC, odkoupil od Facebooku zpět ochranné známky a část software tak, aby mohl i nadále poskytovat služby svým původním klientům.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články