FareBandit: Černí pasažéři sdílejí SMS jízdenky mezi sebou

9. 9. 2013 – 19:29 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

FareBandit: Černí pasažéři sdílejí SMS jízdenky mezi sebou
Před časem vývojář Petr Pechoušek spustil aplikaci na mobil FareBandit, ve které se lidé na revizory vzájemně upozorňují. Lidé, kteří aplikaci používají, našli ale ještě jeden trik, jak ji lze využít. Foto:DPP, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Černí pasažéři městské hromadné dopravě našli nový trik. Navzájem si totiž sdílejí SMS jízdenky, díky tomu tak může na jednu cestovat více lidí.

Z revizorů většině lidí, zvláště těm, kteří cestují na černo, naskakuje husí kůže. Před časem vývojář Petr Pechoušek spustil aplikaci na mobil FareBandit, ve které se lidé na revizory vzájemně upozorňují. Lidé, kteří aplikaci používají, našli ale ještě jeden trik, jak ji lze využít.

Pomocí FareBandit sdílejí SMS jízdenky, hned několik lidí, tak může cestovat na jednu jízdenku. "Můžete si třeba do mobilu uložit své vlastní číslo pod názvem DPP a jízdenku si přepošlete sami sobě. Vypadá pak jako doručená," citoval portál Aktuálně.cz studenta Petra, který aplikaci používá.

Čtěte také: Kolik mají revizoři z pokut? , Co může revizor? Podívejte se, jaká má práva

Sám autor aplikace se ovšem od této další funkce distancuje. "Do situace se nesnažím nijak zasahovat. Informace mám, stejně jako ostatní, pouze z medií a komentářů v aplikaci. Sdílení SMS vzniklo vlastně spontánně bez mého přičinění. Myslím, že i řešení se časem 'vyklube' přímo z komunity. Já osobně s tím nic nehodlám dělat," uvedl autor Petr Pechoušek na facebookovém profilu aplikace.

Také dopravní podniky proti sdílení a přeposílání SMS jízdenek bojují. "Zavádíme systém, jak proti podvodům ze strany uživatelů Fare Bandit postupovat," uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řeháková. Revizoři si navíc mohou kód a telefonní číslo, na které byl odeslán, ověřit, nicméně většinou to nedělají.

Největším hitem je přeposílání v Praze, ale falešné SMS jízdenky využívají i cestující v dalších městech - Ostravě, Plzni či Ústí nad Labem. Některé dopravní podniky v boji s černými pa

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články