Filmaři ze zahraničí se opět zajímají o Česko

6. 7. 2010 – 21:47 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Filmaři ze zahraničí se opět zajímají o Česko
Objem filmové zahraniční produkce byl v Česku přes dvě miliardy korun ročně, Foto: Casino Royal | zdroj: NašePeníze.cz

Zájem o investiční pobídky, které přitáhnou do Česka zahraniční filmaře a peníze, je po 14 dnech od jejich schválení obrovský.

Máme zhruba 18 projektů, z toho deset jsou koprodukce a národní filmy a ostatní jsou mezinárodní koprodukce, řekla v neděli pro ČT Helena Fraňková z ministerstva kultury.

"Pokud má pobídky 12 členských států okolo České republiky a ona je nemá, ačkoliv jsou zde perfektní štáby, dokonalé lokace a úžasná architektura, tak v momentě, kde vrací 20 procent, musíme být konkurenceschopní. A to jen tak, když budeme mít stejně podmínky," vysvětlila šéfka odboru audiovize ministerstva kultury Fraňková.

Smyslem pobídek je, že stát vrátí pětinu uznatelných nákladů, které utratí filmaři na území Česka. "Pobídky jsou zaměřeny tak, aby přitáhly natáčení do Čech, a vyplácejí se až poté, co natáčení proběhne. Takže to není žádná plošná dotace dopředu do nejistých projektů," vysvětlil předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad s tím, že cílem pobídek je zvýšení konkurence na filmařském poli a podpora českého filmového průmyslu díky přílivu peněz.

 

<%Anketa169%>

 

Strnad v této souvislosti doufá, že se Česká republika vrátí na úroveň začátku tisíciletí, kdy objem filmové zahraniční produkce byl přes dvě miliardy korun ročně. "Tento objem byl tak důležitý pro český filmový průmysl, protože to bylo zhruba 70 procent celého obratu," řekl.

Česká republika patřila mezi země Evropské unie, kde pobídky pro filmové produkce neexistovaly. Během osmi let zaznamenala obrovský pokles filmové produkce a přišla o miliardy korun.

Evropská komise schválila program podpory filmového průmyslu, který nabízí zahraničním filmařům úlevy při natáčení v České republice, v červnu.

-Denisa Šindlerová, Mediafax

Kam dál?

- Krize dopadla i na celebrity, některým podlomila kolena

- Stát prý neplní sliby investorům

- Přelom v investicích: Poprvé je větší zájem o nájmy než zóny

- České firmy míří do Silicon Valley

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články