Finanční krize tvrdě dopadá na země s nízkými příjmy - rozvojové země strádají

14. 4. 2009 – 9:57 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Finanční krize tvrdě dopadá na země s nízkými příjmy - rozvojové země strádají
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Navzdory nástupu hospodářské krize věnovala loni EU o 8 % více finančních prostředků na rozvojovou pomoc. Dohromady věnovaly členské státy na pomoc nejchudším zemím světa 49 miliard eur, což představuje okolo 0,4 % jejich hrubého příjmu. Tyto peníze se využívají na celou řadu projektů - od škol a nemocnic až po nové silnice.




- Kvalita je konkurenční výhodou evropských potravin
- Ženy v Evropě vydělávají v průměru o 17,4 % méně než muži

V průběhu posledních dvou let se situace rozvojových zemí zhoršila vinou vyšších cen potravin a paliv. Nyní trpí v důsledku poklesu cen komodit a odlivu přímých zahraničních investic. Občané těchto zemí, kteří pracují v zahraničí, navíc budou pravděpodobně domů posílat méně peněz.

\"Je tedy o to důležitější, aby dárcovské země dodržely své závazky přesto, že i jejich ekonomiky musí čelit problémům\" uvádí zpráva evropské komise. V roce 2005 se země EU zavázaly k tomu, že do roku 2010 zvýší objem pomoci na 0,56 % hrubého příjmu. Pro splnění tohoto cíle je nutné přispět asi 69 miliardami eur. Existuje však obava, že některé země by takovou částku nemusely dát k dispozici, protože vyberou méně na daních a nárůstá jim schodek rozpočtu.

EU urychlí uvolnění 4 miliard eur, které jsou na rozvojovou pomoc určeny letos. Tato částka zahrnuje nejméně 500 milionů eur na sociální zabezpečení určených zemím, v nichž klesly příjmy, a 1 miliardu eur zemím, které trpí v důsledku vysokých cen potravin.

Komise doporučuje, aby se v zájmu co nejlepšího využití rozvojových fondů pomoc upravila tak, aby do příslušných zemí přilákala soukromé investice. S ohledem na krizi by se rovněž pomoc měla rychleji poskytovat a přeorientovat na potřebnější příjemce.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články